8În acest an, circa 500 de ortaci din Valea Jiului vor fi nevoiti sã pãrãseascã industria minierã, urmând a fi disponibilizati. Este vorba despre cei 250 de oameni care ar fi trebuit sã fie pusi pe liber anul trecut, acestora adãugându-li-se si cei 265 din acest an.

Mai exact, este vorba despre un val de disponibilizare de tip „2 în 1”, în 2013 urmând a pleca si cei care urmau sã fie disponibilizati anul trecut si cei din acest an. Cele câteva sute de mineri vor fi „radiati”  de la minele considerate drept neviabile.

„Vom efectua o disponibilizare comunã, 2012 plus 2013, a aproximativ 500 de persoane. Este posibil ca pânã la momentul acestor disponibilizãri sã mai plece din sistem si alti câtiva. Practic, ei vor fi redusi din suma de 500. În urmãtorii ani, conform prevederilor programului de închidere, vom proceda si la alte disponibilizãri”, a precizat Petre Drãgoescu, director general Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului.

Dacã numãrul celor care vor pãrãsi industria minierã este deja cunoscut, nu acelasi lucru se poate spune si despre data la care vor demara, efectiv, disponibilizãrile. „Urmeazã ca în perioada imediat urmãtoare sã facem programul de concedieri colective, ce va sta la baza unui proiect de Hotãrâre de Guvern, si sã stabilim si data la care va demara acesta. Programul va cuprinde tot ceea ce tine de efectuarea unor disponibilizãri de personal dintr-o societate cu capital integral de stat, respectiv numãrul de persoane sau cuantumul sumelor ce urmeazã a le primi acestea”, a mai declarat Petre Drãgoescu.

Cu noul program de concedieri colective au fost de acord si liderii de sindicat ai minerilor din Valea Jiului. „Am fost de acord cu efectuarea acestor noi disponibilizãri în urma cãrora vor pleca 500 de persoane, cele mai multe din rândul celor care îndeplinesc conditiile de pensionare”, a spus Petre Nica, presedintele Sindicatului „Muntele”.

Mircea Nistor