Start la disponibilizãri în cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului

Guvernul a aprobat în sedinta de marti, ordonanta de urgentã care prevede disponibilizãrile colective. Este vorba de o ordonantã de urgentã care prevede aplicarea în perioada ”2013-2018 a unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, efectuate în baza planurilor de disponibilizare”.

În Valea Jiului vor fi disponibilizati 500 de mineri. Este vorba de cei de la unitãtile neviabile care apartin Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. Disponibilizãrile vor fi fãcute abia în momentul în care societatea va avea si bugetul de venituri si cheltuieli aprobat. Din sistemul energetic din judetul Hunedoara vor pleca în acest an aproape 1000 de angajati, 500 sunt de la SNÎMVJ, iar peste 400 de la Complexul Energetic Hunedoara. Prin ordonanta de urgentã aprobatã de Guvern marti se stabilesc mãsurile sociale ce vor fi implementate de Guvern pentru angajatii ce vor pãrãsi sistemul în perioada 2013-2018.

1_1Restructurarea companiilor de stat din subordinea Ministerului Economiei s-a aflat în dezbatere publicã. Documentul contine mãsurile care vor fi luate de Guvern pentru protectia socialã a disponibilizatilor. Anexa cuprindea  o listã cu 15 societãti care vor avea un program de restructurare în perioada 2013-2018: Complexul energetic Hunedoara, Societatea Nationalã de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Nationalã a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationalã a Sãrii, Societatea Nationalã a Huilei, Regia Autonomã pentru Activitãti Nucleare, Minvest, Cuprumin, Bãita SA, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Bucuresti, Electricã si Transelectrica.

Un motiv invocat de Ministerul Economiei pentru elaborarea acestui proiect este necesitatea continuãrii procesului de restructurare si reorganizare.

Compania Nationalã a Huilei a fost divizatã în cursul anului trecut în douã societãti, respctiv una care a cuprins unitãtile miniere viabile si una cu cele neviabile. Astfel, Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului a preluat activele neviabile ale CNH, iar Societatea Nationalã a Huilei a rãmas cu minele viabile.

Având în vedere angajamentele asumate de România prin acordurile de întelegere cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeanã din anul 2011-2012, acte prin care Guvernul României s-a obligat sã rezolve deficientele constatate la unele întreprinderi de stat prin mãsuri care sã conducã la restructurarea economico-financiarã a acestora si la eliminarea pierderilor si eficientizarea pe termen lung a activitãtii, întrucât reducerea arieratelor cãtre bugetul general consolidat este unul din obiectivele convenite prin Scrisoarea de intentie si Memorandumul tehnic de întelegere din Aranjamentul stand-by de tip preventiv dintre România si Fondul Monetar International, deoarece, prin acest acord, s-au prevãzut mãsuri concrete pentru Compania Nationalã a Huilei – S.A., printre care si predarea activelor neviabile în schimbul stingerii obligatiilor fiscale, în vederea asigurãrii conditiilor de accesare a ajutorului de stat pentru închiderea de mine, conform legislatiei de concurentã, precum si înfiintarea unor noi societãti comerciale cu capital majoritar de stat, urmare a fuziunii sau divizãrii societãtilor existente la data initierii mãsurilor de protectie socialã, mãsuri ce trebuie adoptate fãrã punerea în pericol a functionãrii Sistemului energetic national – obiectiv national de interes strategic, pentru sustinerea cãruia este necesarã asigurarea producerii energiei electrice în termocentrale numai în conditii de rentabilitate, în considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul general public si constituie situatii extraordinare, a cãror reglementare nu poate fi amânatã”, se mai aratã în document.

De plãti compensatorii vor beneficia doar angajatii cu o vechime contractualã mai mare de 36 de luni înainte de data concedierii. De asemenea, plata venitului lunar de completare va fi sistatã dacã persoana disponibilizatã refuzã încadrarea într-un loc de muncã, a refuzului nejustificcat de a participa la serviciile de stimulare a fortei de muncã si formare profesionalã sau serviciile de mediere si consiliere, precum si în cazul în care persoana este prinsã muncind „la negru”.

Monika BACIU

Un comentariu la „Start la disponibilizãri în cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului

  • 18 aprilie 2013 la 14:23
    Permalink

    Rusine PSD ca vrea sa continuie disponibilizarile din minerit desi valea jiului a votat tot timpul cu PSD. Victor Ponta ajuta doar judetul Gorj.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.