Municipiul este acoperit, însã în zonele Pestera Boli, Dâlja Mare, Maleia si o parte din Dâlja Micã, apartinând tot de Petrosani, sirenele de avertizare în caz de dezastre nu se aud.

Specialistii din cadrul laboratorului de determinare a zgomotului din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã – INSEMEX Petrosani, au finalizat studiul de audibilitate contractat de municipalitatea Petrosani. Acest studiu a fost necesar pentru a se putea stabili cât de eficient este sistemul de alarmare publicã în caz de dezastre. Dupã mãsurãtorile efectuate în mai multe zone ale municipiului si analizarea datelor, expertii INSEMEX au stabilit cã localitatea este acoperitã de actualele sirene însã zonele limitrofe nu.

2_1„Putem spune cã actualul sistem de alarmare al municipiului Petrosani acoperã 100% zona municipiului, rãmânând în afara zonei de alarmare Pestera Boli, Dâlja Mare, Maleia si o parte din Dâlja Micã. Acestea sunt alarmate prin curierii desemnati ai Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã si echipele de interventie rapidã ale Politiei si Jandarmeriei”, a declarat Ion Bunea, seful Protectiei Civile din Petrosani, citând raportul INSEMEX. Studiul de audibilitate a fost cerut de ISU si nu s-a mai realizat la Petrosani încã din anii 70.

Standarde respectate

Directorul general al INSEMEX Petrosani, Constantin Lupu spune cã nu este o noutate determinarea nivelului de zgomot în diferite puncte ale unui oras, iar în acest caz s-a mãsurat nivelul de zgomot al sirenelor Protectiei Civile. Studiul efectuat la INSEMEX este respectã toate standardele de calitate internationale. „Existã un act normativ care impune un astfel de studiu de audibilitate. Metodologia de efectuare a mãsurãtorilor de zgomot este conformã cu standardele aplicabile (SR ISO 1996/1,2:2008), fiind cuprinsã în procedura laboratorului de încercãri la zgomot si vibratii”, a arãtat seful INSEMEX. Pentru efectuarea mãsurãtorilor de audibilitate a fost utilizatã aparatura de zgomot din dotarea laboratorului de zgomot si vibratii din cadrul INCD INSEMEX Petrosani, respectiv: -2 sonometre integratoare tip 2250 cu retele de ponderare A, B, C si Z, 2 microfoane Unit. Tip 4189-A-021, 2 calibratoare acustice tip 4231 si un aparat pentru determinarea conditiilor de microclimat (temperaturã, umiditate, viteza curentilor de aer).

Maximilian Gânju