Angajatii din Primãria Petrosani sperã ca Guvernul sã le acorde o amnistie fiscalã si sã nu fie nevoiti sã returneze sumele încasate ca spor de dispozitiv. Oamenii au

beneficiat de acesti bani ca urmare a unei hotãrâri judecãtoresti, dar acum tot instanta este cea care îi pune sã de banii înapoi.

Angajatii Primãriei municipiului Petrosani au beneficiat de sporul de dispozitiv ca efect al unei hotãrâri judecãtoresti definitive. Chiar si asa, dupã un control al Camerei de Conturi, care a retinut cã plata sporului s-a fãcut în mod ilegal, acestia trebuie sã returneze sumele primite, în conditiile în care judecãtorii au mentinut concluziile controlorilor financiari. În acest caz, valoarea sporurilor acordate celor 600 de persoane din aparatul propriu  se ridicã la suma de aproximativ 1,3 milioane de lei, bani care ar urma sã fie trasi din salariile functionarilor publici, care oricum nu depãsesc, în medie, 1.000 de lei.  Reamintim cã anul trecut, Curtea de Conturi Hunedoara a stabilit cã angajatii Primãriei Municipiului Petrosani au beneficiat ilegal de sporul de dispozitiv care reprezintã 25% din salariu si, în consecintã, le-a cerut edililor sã recupereze sumele plãtite.

Municipalitatea a atacat decizia la Tribunalul Hunedoara, dar magistratii au dat câstig de cauzã celor de la organul de control. Asa stând lucrurile, nu numai cã salariile li se vor diminua cu 25%, dar cei aproape 300 de angajati trebuie sã si returneze si sumele încasate începând cu 1 ianuarie 2011.

Instanta s-a sucit, iar edilii cautã solutii

Reprezentantii Primãriei Petrosani au  formulat recurs, arãtând cã multi angajati vor ajunge sã câstige sume mai mici decât salariul minim pe economie, dar nu au avut câstig de cauzã nici de aceastã datã.

Reprezentantii Primãriei Petrosani au expus problema celro de al Prefecturã si, împreunã se înceracã sã se obtinã chiar si o amnistie fiscalã din partea Guvernului, asa încât functionarii sã nu fie nevoiti sã dea înapoi sumele încasate, ceea ce le-ar greva serios bugetul. „La noi, aceste sporuri au fost acordate în urma unei hotãrâri judecãtoresti definitive si irevocabile, nu printr-o întelegere între pãrti stipulatã în Contractul Colectiv de Muncã. Dar, acum instanta a hotãrât altfel si ne vom conforma. Sper totusi ca, împreunã cu Prefectura, sã reusim sã promovãm un act normativ prin care cei care au primit acest spor sã nu fie nevoiti sã dea banii înapoi”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Carmen Cosman