Reprezentantii Institutului National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva – INSEMEX Petrosani vor analiza cauzele producerii celor doua explozii de la Sighetu Marmatiei, soldate cu 17 raniti.

O echipa de la INSEMEX, formata din directorul institutului, Constantin Lupu, si alti trei specialisti au plecat duminica la Sighetu Marmatiei, unde va ramâne cel putin doua zile pentru a afla cum a  fost posibila producerea celor doua explozii de metan, soldate cu 17 raniti, printre care si investigatorii primei deflagratii. Deplasarea celor de la INSEMEX a fost solicitata de Inspectia Nationala a Muncii Bucuresti, fiind singurul institut national care efectueaza astfel de expertize tehnice. „Se vor efectua constatari la fata locului si se vor efectua masuratori pentru a  se stabili sursa de infiltrare a gazului in acea incapere”, a declarat directorul INSEMEX Petrosani, Constantin Lupu. El spune ca, daca se va impune, vor fi recoltate probe edificatoare de la locul exploziilor, care vor fi aduse in laboratoarele INSEMEX, pentru a  fi expertizate tehnic, in vederea stabilirii cauzei celor doua deflagratii. „Cel putin doua zile vom efectua cercetari si determinari in acea zona”, a precizat Lupu.

INSEMEX Petrosani a realizat, numai in ultima perioada, atât expertizele tehnice in cazul exploziilor produse in minele din Valea Jiului, dar si pentru incendiul de la Uzina de Armament Sadu sau Maternitatea Giulesti.

Carmen Cosman