Pietari inghetati de frig

Multe mese din piete in aceste zile sunt goale, nu pentru ca nu ar fi marfa de vanzare, ci pentru ca precupetii vin mai rar. Cei mai multi tarani care vin cu fructe si legume la vanzare la Petrosani, spre exemplu, nu mai pot indura frigul.

Pietarii ingheata de frig la mese, fie ca stau afara, fie in interiorul halei. La Petrosani, pe platoul extern al Pietei centrale sunt in fiecare zi tot mai putini comercianti, pentru ca multi dintre ei au luat o pauza din cauza frigului si a zapezii. Chiar daca anul trecut, locatia a fost inchisa cu panouri, fiind transformata intr-o hala de-a dreptul, in interior este tot frig, iar zapada si gerul au inghetat pur si simplu geamurile. Vanzatorii care mai sunt aici, stau imbracati cu mai multe haine groase si intra pe rand in hala mare pentru a se mai incalzi. „ Este frig, dar ne descurcam cumva. Bem un ceai, cate o cafea, asta este, ce sa facem?! Astea sunt conditiile pe care ni le ofera piata”, a afirmat un comerciant din Piata Centrala Petrosani.

“Ce sa facem, ne este tare frig, dar unde sa mergem, ce sa facem? Eu vin la piata de cand eram copil mic si acum sunt batrana. Nu stiu unde sa ma duc. Dupa ce muncesc la camp, vin si vand marfa aici. Da’ suntem bocna, sa stiti. Frig ca asta parca n-a mai fost de multi ani”, ne-a spus si o vanzatoare in varsta.

Administratia pietelor este constienta de situatie si recunoaste faptul ca in ultimul timp, la vanzare cu marfa au venit tot mai putini producatori si vanzatori. “Tarani sunt in piata, insa ponderea lor a scazut. A scazut drastic din cauza transportului, pentru ca la noi, majoritatea produselor din Piata agroalimentara este din partea de sud a tarii si dupa cum stim, in Gorj a nins mai mult si a fost o situatie mai deosebita. De asemenea, temperaturile scazut au contribuit la acest fapt, dar speram ca intr-un viitor nu foarte indepartat, lucrurile se vor redresa si vor intra pe fagasul normal, iar piata sa fie plina de tarani si cu abundenta de produse ”, ne-a declarat Ioan Pristavu, sef Administratia Pietelor Petrosani.

De asemenea, si Piata Agroalimentara de la Dacia, din cartierul Aeroport, este goala in aceste zile, din aceleasi cauze. Aici, comerciantii care vin cu marfa nu au conditii nici macar cat ceilalti din Piata centrala, asa ca frigul este mai greu de suportat. De fapt, aici de-abia daca zaresti cel mult un vanzator, doi, care nu stau mai mult de doua, trei ore, cat sa-si dea marfa putina.

Luiza Andronache

Advertisements