Autoritatile nu mai stiu ce sa faca pentru a lichida furturile de carbune din trenurile de marfa sau din perimetrele miniere. Desi politistii reusesc sa mai prinda din hoti, locul celor capturati este ocupat, imediat, de altii.

Numai in ultimele zile au fost prinsi in flagrant mai multi hoti care si-au riscat libertatea pentru cateva sute de kilograme de carbune.

Din Colonia Vulcan, polul furtului de huila, datorita proximitatii uzinei de preparare a carbunelui, hotii au urcat catre mina din localitate, dar si alte unitati miniere sunt din ce in ce mai des calcate de catre cautatorii de huila. Printre acestea se numara si cele doua mine din estul Vaii Jiului unde furturile de huila, atat de la Petrila cat si de la Lonea, sunt la ordinea zilei.

Mai grav este ca, de multe ori, cei care ar trebui sa intervina nu o pot face ori o fac intarziat. Un paznic de la EM Petrila confirma cele de mai sus. Omul a cerut sa fie citat fara a-si da numele pentru ca ii este teama ca va fi luat in vizor atat de hoti cat si de oamenii legi. „Nu te poti da la ei ca sunt prea multi si cand chemi politia vine dupa ce fug toti. Nu au nici oameni suficienti si uneori nici chef. In plus, sunt si unii politisti care parca i-ar proteja”, spune paznicul. Hotii se aduna, planuiesc atacul, iar prada este imediat vanduta.

Compania Nationala a Huilei Petrosani inregistreaza pierderi mari din cauza acestor furturi, insa nu-si permite sa-si asigure mai bine bunurile. Asa ca hotii au liber.

„Pot sustrage cateva tone din vagoane odata”, spun oamenii legii care monitorizeaza fenomenul. Uneori au si sprijinul unor paznici carora le „platesc” accesul in incinta minelor de unde aduna huila ce cade in timpul procesului de incarcare in vagoane. Pe langa acesti hoti mai sunt si cei din interiorul subunitatilor. Acestia opereaza direct cu camioanele, lucru dovedit de anchetele derulate in anii trecuti. Furturile de huila, lemn sau fier sunt un fenomen social, iar autoritatile le catalogheaza ca „furturi ale foamei” ce nu pot fi stopate intr-un timp scurt. Totodata, cei mai multi dintre hotii prinsi nu ajung dupa gratii pentru ca sunt „furturi ale foamei”. Sunt cercetati in libertate si condamnati la pedepse cu suspendare. Imediat cum sunt eliberati din ancheta se intorc la „locul de munca”. De pierdut are insa minerul care se chinuie in front cu lopata pentru a scoate carbunele pretios…

Mircea Nistor