10Un nou domeniu schiabil în Valea Jiului. Administratia localã din Petrila anuntã cetãtenii interesati de faptul cã va avea loc o dezbatere publicã pe tema înfiintãrii unui domeniu schiabil în masivul Sureanu. Primarul orasului Petrila, Ilie Pãducel are planuri mari în ceea ce priveste aceastã nouã statiune montanã de pe raza orasului Petrila.

”Avem un contract de asociere cu cel care a construit domeniul schiabil din Sureanu pe partea de Alba Iulia asociere fãcutã în vara anului trecut si din toamnã anului trecut am început demersurile pentru a face si pe partea de Petrila lucrãri respectiv montarea unui telescaun, construirea unui hotel la capãtul drumului Petrila-Auselu si drum de legãturã de la Auselu la Sureanu spre judetul Alba.

Suntem cu documentatia la Ministerul Turismului pentru complectarea anexei la hotãrârea 526 a Guvernului României prin care sã fie introdus si domeniul schiabil Sureanu la partea de Petrila.

Astãzi viceprimarul orasului Petrila este la Bucuresti si avem promisiune din partea senatorului Nicula cã se va rezolva si ne va sprijini la ministere”, a declarat primarul orasului Petrila, Ilie Pãducel.

În Valea Jiului mai sunt trei statiuni montane, douã dintre acestea sunt deja consacrate. Este vorba de Straja si Parâng. Pãducel trage sperante cã si în noua statiune montanã din Petrila vor veni turisti, dat fiind faptul cã aici se va realiza si un drum de legãturã cu judetul Alba.

”Statiunea Sureanu de pe partea de Alba fiind în continuã ascensiune, cei care vin din vestul tãrii si dacã doresc sã meargã în Sureanu, ar fi un drum mai scurt si posibilitãti de a schia pânã la sfârsitul lunii aprilie sau pânã la jumãtatea lunii mai. Avem potential turistic corespunzãtor dar nu s-a fãcut aproape nimic pânã acum din lipsã de fonduri”, a mai spus Pãducel.

Dacã în celelate statiuni montane din Valea Jiului lucrãrile de dezvoltare si modernizare a infrastructurii turistice bat pasul pe loc din lipsa fondurilor, la Petrila nu se va întâlni o astfel de situatie. Primarul explicã de ce.

”Nu, pentru cã este investitie privatã 100%”, a mai spus Pãducel.

Solicitarea a venit chiar de la ei care au amenajat domeniul schiabil din Muntii Sureanu, care le-au propus edililor din Petrila sã se asocieze, în vederea extinderii lui. Practic, se va construi o linie de telescaun, care va coborî din Vârful Auselu pânã în Valea Tapului, dar si o statie de întoarcere a telescaunului, trei pârtii de schi si un hotel. Pârtiile ar urma sã fie întretinute si deservite de constructorul statiunii, pentru o redeventã de 4.000 de euro. Primãria Petrila ar urma sã vinã cu terenul, adicã – spune viceprimarul orasului – cu o suprafatã de 27 de hectare pe care sã fie amenajate toate componentele mentionate.

La începutul anului 2010 s-a inaugurat cea mai nouã investie în domeniul sporturilor de iarnã. Domeniul Schiabil Sureanu se gãseste la altitudine cuprinsã între 1650 – 1900 metri, are un numãr de sapte pârtii de schi si douã teleschiuri amenjate în zona Vârful Sureanu – Curmãtura Sureanu – Vârful Ausel. Lungimea totalã a celor sapte pârtii, care au dificultate medie spre usoarã, este de 6,8 kilometri. Investitorul care a realizat prima investitie de acest gen în Muntii Sebesului este Ionut Popa, proprietarul societãtii Dip Grup SRL Alba Iulia, cel care doreste sã se asocieze cu primãria Petrila, asa cum a fãcut si în Alba.

Acesta a concesionat de la Primãria Sãsciori zona în care a amenjat pârtiile pe parcursul a doar opt luni, dar proiectul este mult mai vast si se deruleazã în colaborare cu Consiliul Judetean Alba, administratia din Sãsciori si cu primãriile din Cugir, Pianu de Jos si Sugag.

Monika BACIU