În timp ce tot mai multe familii sãrãcesc de la o lunã la alta din cauza veniturilor tot mai mici, existã o categorie de persoane care fac adevãrate averi în aceste vremuri grele.

Cãmãtarii, despre ei este vorba, trãiesc cel mai bine în aceste vremuri. Legea este blândã pentru aceastã activitate astfel cã foarte multi o practicã fãrã teamã. Stiu cã în prezent, dacã nu recurg la fortã riscã o amendã, chiar daca legea prevede si închisoare. Cãmãtarii din Valea Jiului îsi sporesc banii „investiti” de la o lunã la alta fãrã a plãti dãri sau alte taxe, iar dacã persoana împrumutatã nu mai poate restitui suma, cãmãtarul nu pierde ci

ajutat de lege, îi ia si ultimul bun „creditorului”. Spre deosebire de alte locuri din tarã, majoritatea cãmãtarilor din Petrosani nu recurg la violentã pentru a-si recupera banii împrumutati, însã cer gaj diverse bunuri cum ar fi autoturisme, electronice, bijuterii si chiar locuinte. Cum multi dintre cei care au nevoie de bani, în mare parte sunt restanti la bãnci si nu se mai pot lua credit, ajung la mâna cãmãtarilor. Împrumutã sume mici pe care le dau înapoi înzecit, iar numãrul lor este tot mai mare, mai ales cã sãrbãtorile de Pasti bat la usã. (M. Gânju)