Abandonatã de ministerul de resort, grãdinita care se construieste de 6 ani peste drum de Primãria Petrosani, în centrul municipiului, a ajuns un real pericol.

Finantarea a fost stopatã, iar constructorul, care nu a mai primit bani, si-a retras paza de aici. Acum, constructia este nu numai inseteticã, ci reprezintã si un real pericol, cu atât mai mult cu cât se aflã la o aruncãturã de bãt de Scoala Generalã „I.G.Duca”.

În loc de o grãdinitã nou-noutã, unde sã învete prescolarii, Centrul de Executie Bugetarã I.G.Duca din Petrosani s-a ales cu o constructie începutã si neterminatã. Nu numai cã este inesteticã, dar clãdirea reprezintã si un real pericol. Cineva a decis sã creascã aici câini fãrã stãpân, iar altcineva a distrus gardul care împrejmuia constructia neterminatã. Acum, ipotetica grãdinitã s-a transformat în loc de joacã pentru pustii teribilisti pe biciclete, care o folosesc pe post de teren accidentat. De executia lucrãrii s-a ocupat SC Simar SRL, firmã controlatã de omul de afaceri Alin Simota, care a câstigat licitatia organizatã în anul 2007.  A încasat aproximativ 1,2 milioane de lei, dar constructia este departe de a fi finalizatã si pare mai degrabã o ruinã decât o viitoare unitate de învãtãmânt pentru prescolari. Valoarea de adjudecare a fost de putin peste 1,5 milioane de lei, iar grãdinita trebuia finalizatã dupã 14 luni de la demararea constructiei, respectiv 30.12.2008, însã în 6 ani lucrurile s-au schimbat. Alin Simota, care este si consilier local al Petrosani, spune cã, din calculele lor, ar mai fi nevoie de încã 1,6 milioane de lei pentru ca imobilul sã fie predat la cheie, mai ales cã vorbim despre o crestere a costurilor determinatã de indicele de inflatie, cresterea costurilro al combustibili, a salariilor, etc..

Pericolul, în curtea Ministerului Educatiei

Cine ar trebui sã se ocupe de supravegherea constructiei? Greu de spus. Teoretic, responsabilitatea apartine constructorului pânã la predarea obiectivului. Asa spune legea si asa apreciazã si edilii. „Finantarea este opritã si nu cred cã se vor mai aloca bani. Din câte stiu, acum responsabilitatea este a constructorului, dar probabil si cei de al scoalã ar trebui sã ia mãsuri, ca beneficiari ai lucrãrii”, a precizat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi. În realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate. De la semnarea contractului de executie, an de an Simar si CEB I.G.Duca prelungeau acest contract. Iar constructorul asigura non – stop paza pe timp de noapte, iar ziua zona era supravegheatã. Anul acesta, însã, contra tul nu s-a mai prelungit, tocmai pentru cã nu au mai fost nici bani, si nici sperante. „Noi, la fiecare început de an, prelungeam contractul încheiat cu CEB I.G.Duca. De la începutul acestui an, nu am mai prelungit contractul, asa cã am retras si paza pe care o asiguram pe banii mei”, a  explicat omul de afaceri Alin Simota.  Una peste alta, pericolul ar fi chiar în curtea Ministerului Educatiei, care a suspendat finantarea obiectivului.

Lobby la Bucuresti

El spune, însã, cã îsi doreste ca aceastã lucrare sã continue, la fel ca si celelalte similare din Valea Jiului, începute si nefinalizate. Asa cã, încearcã sã se foloseascã si de relatiile pe care le are pe linie politicã, fiind unul dintre membrii de vârf ai PNL Hunedoara. „Noi încercãm sã aducem banii necesari pentru continuarea lucrãrilor. Coincidenta face ca mâine (n.r. miercuri) sã mã aflu la Bucuresti, unde am programatã o întâlnire cu factorii decidenti pentru a prezenta situatia. Am întocmit un material, cu poze, pe care le voi prezenta asa încât sã se înteleagã cã nu este doar inesteticã, ci constructia reprezintã si un focar de infectii si chiar un pericol. O sã fac lobby pentru deblocarea finantãrii”, a declarat consilierul local al PNL de la Petrosani.

Carmen Cosman