10Reindustrializarea României a început ca un film science-fiction. Cel putin asta reiese din declaratiile sustinute de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în cadrul dezbaterilor pe tema reindustrializãrii tãrii.

Vosganian a tinut sã precizeze cã viitorul science-fiction nu trebuie privit ca un subiect tabu, ci ca o realitate foarte apropiatã.

“Punctul central al strategiei de reindustrializare a Romaniei este crearea noilor tehnologii. Noi nu vrem sã facem reindustrializare, pornind pe potecile bãtãtorite ale vechilor industrializãri, ci mergând direct la industriile tintã. Din acest motiv, tehnologiile acestea, ca industria laserului, în care România are un rol foarte important si de avangardã în Europa este un proiect important”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la conferinta de prezentare a proiectului ELI–NP, din cadrul POLIFEST, eveniment ce se desfãsoarã la Universitatea Politehnicã Bucuresti.

Varujan Vosganian sustine cã Ministerul Economiei trebuie sã fie un partener permanent al Universitãtii Politehnice Bucuresti, care „sã aducã dovada distinctiei si importantei proiectelor UPB”.

El a mentionat cã pentru proiectul ELI–NP are o sensibilitate specialã pentru cã „industria laserului si aplicatia sa legatã de imprimantele 3D vor avea în viitor o importantã coplesitoare si vor putea chiar face o noua revolutie industrialã”.

„Imaginati-vã cum va fi într-o bunã zi când un client va merge într-un supermarket, nu va avea niciun fel de produs pe etajera de la obiectele casnice, va merge la un computer, îsi va programa cana pe care vrea sã o cumpere si apoi, o va scoate din imprimanta 3D. Imaginati-vã cã, în acest fel, vom putea face obiecte din plastic, obiecte metalice, obiecte din amestecurile lor si astfel ne vom usura foarte mult viata. Am putea chiar sã avem un magazin la noi acasã. Am putea sã ne creãm obiectele de care avem nevoie, pur si simplu prin utilizarea acestor tehnologii. Eu stiu cã unii dintre dvs. zâmbesc, dar dacã în aceastã salã ne-am fi gãsit acum 30 de ani si am fi vorbit de aceastã tabletã pe care eu o am în fata mea ati fi spus cã citesc prea mult revista cutezãtorii! Poate cã într-o bunã zi asa cum noi vorbim „înainte si dupã Iisus”, într-o bunã zi cineva va spune cã istoria lumii se împarte în perioada de dinainte si dupã internet sau telefoanele mobile”, a afirmat ministrul. Varujan Vosganian a precizat, în incinta Politehnicii bucurestene, cã Ministerul Economiei va purta, în urmãtoarele douã luni, un dialog cu circa 600 unitãti industriale în privinta reindustrializãrii.

„Am fãcut deja o bazã de date în care am înregistrat circa 600 de companii pe care o sã le invitãm la dialog, fireste, fiecare pe palierul sãu industrial, de la industriile agroalimentare pânã la tehnologia comunicatiilor, urmând ca în luna iunie sã refacem Consiliul consultativ de sãptãmâna trecutã si sã prezentãm concluziile dialogului nostru cu fiecare industrie”, a spus Varujan Vosganian.

Monika BACIU