Minunile în cazul dovedirii falsului si uzului de fals din dosarul cu NUP a douã lucrãtoare de la BCR Asigurãri Petrosani continuã. Ies la ivealã ”fãcãturi” de care se tot vorbeste cã se practicã printre procurori pentru a-si salva agreatii. Reclamantul a aflat întâmplãtor cã a cerut… ceea ce nu a cerut niciodatã!

1_1Cronica Vãii Jiului a prezentat pe larg, în 27 martie 2013, ce pot face niste agenti de asigurãri pentru a-si îndeplini planul de serviciu si cum pot fi folosite documentele unui om pentru asigurarea obligatorie a locuintei în alte scopuri. Este vorba de cazul lui Dumitru Fãnic, din Coasta, Petrosani, care s-a trezit contributor la fondul privat de pensii al BCR Asigurãri prin falsificarea semnãturii.

Reamintim cã înstiintat cã este contributor, D. Fãnic a fãcut o seamã de demersuri pentru a intra în posesia contractului pe care nu l-a semnat, dar care conform BCR Asigurãri… l-a semnat, si cu mari eforturi, cu drumuri de Bucuresti, cu sesizãri fãcute pe toate canalele, a reusit sã-l obtinã, desi un exemplar trebuia sã-i revinã automat. Omul a sesizat si Casa Nationalã de Pensii, care s-a autosesizat considerând cã s-au adus prejudicii bugetului de stat prin faptele celor douã lucrãtoare de la Petrosani, si a recuperat banii. De precizat cã Dumitru Fãnic a plãtit contributii în timp ce fãcea drumuri sã-si rezolve problema din teama de a nu rãmâne fãrã casã, sau dator pe toatã viata nestiind în ce a fost bãgat.  Expertizele grafologice cerute de Politia Petrosani aratã falsul, declaratiile împricinatelor care s-au bâlbâit în a arãta în ce conditii si când au primit acordul pentru încheierea acestui contract, desi acordul lui D. Fãnic nu implica si semnarea contractului în locul acestuia etc. Una dintre operatoare a si fost datã afarã de Brokerul de Pensii Private, iar noianul de documente le încrimineazã…

Pentru fals în înscrisuri, amendã administrativã de… 100 lei

1_2 Ancheta Politiei a fost fãcutã ca la carte, cu expertize, declaratii documente, adrese oficiale si înaintate Parchetului cu propunerea de fals, uz de fals, înselãciune si abuz în serviciu – toate motivate si probate. Doar cã procurorul de caz, Dumitru Ilinca, zice cã

nu-i asa, doar falsul rãmâne pentru cã expertiza grafologicã nu putea fi ”scãldatã” si sanctioneazã doar una dintre operatoare cu o amendã administrativã de… 100 de lei pentru falsificarea de semnãturã. În rest, neînceperea urmãririi penale!

Vãzând modul grosolan cum cele douã lucrãtoare BCR Asigurãri au fost salvate de urmãrile faptelor lor, D. Fãnic contestã ordonanta de scoatere de sub urmãrire penalã, dar prim-procurorul dã dreptate colegului sãu, procuror de caz, si desi faptele celor douã operatoare sunt dovedite, în Rezolutie nu se face referire la nici una dintre fapte recunoscute chiar de procurorul de caz si consemneazã o altã faptã care este ”exact asa, dar invers”. Rezolutia prim-procurorului spune cã BCR Asigurãri a notificat Casa Nationalã de Pensii si petentul a fost radiat rândul contributorilor. Doar cã BCR Asigurãri nu a fãcut acest lucru din proprie initiativã, ci ca urmare a sesizãrii fãcute de D.Fãnic la CNPP si a demersurilor demarate de Casa Nationalã pentru a recupera prejudiciul la bugetul de stat. Asta a fost esenta motivãrii Rezolutiei la contestarea acelui NUP. Ca urmare, se respinge plângerea/contestarea…

Falsurile continuã ”cu acordul” procurorului

1_3Dumitru Fãnic, convins fiind cã lucrurile nu merg cum trebuie, fiind pãgubit pe mai multe planuri si considerându-se înselat, asa cum probabil mai sunt si alti cetãteni, s-a adresat direct Judecãtoriei Petrosani. Cererea i-a fost admisã, iar dosarul cu NUP a fost cerut Parchetului de cãtre Judecãtoaria Petrosani.

Cum urmeazã primul termen, Fãnic a cerut studierea dosarului si ce sã vezi? Acesta a constatat cã la pagina 46 existã un înscris de al sãu, care nu este scris de el. Adicã o cerere de rezilere a actului de aderare la fondul privat de pensii, fãrã numãr de înregistrare, cu un scris ce pare a fi al unui copil cu note proaste la caligrafie si dictare, dar cu semnãtura fermã ce seamãnã izbitor cu cea falsificatã din contract, iar mai jos specificatia ”în conformitate cu originalul” si semnãturã indescifrabilã. Cine, ce, cum, de unde? BCR Asigurãri, de-a lungul achetelor nu a dat niciodatã o adresã oficialã sau o declaratie cã ar exista asa ceva…

”Ãsta e actul pe care s-a dat neînceperea urmãririi penale, pentru cã este specificat în ordonanta procurorului, o cerere pe care nu am fãcut-o niciodatã si nici nu am stiut cã exitã la dosar atunci când procurorul a cercetat cazul. Eu am toatã corespondenta oficialã cu toti la cei care am fost, mai ales cu BCR Asigurãri. Am tot, tot ca sã nu pãtesc dracului ceva, sã nu se suceascã si eu sã nu am dovada. Inclusiv comunicarea Rezolutiei doamnei prim-procuror, pentru cã mi-a parvenit târziu, am cerut sã se treacã data când mi-a fost înmânatã.  Sigur s-au bazat pe faptul cã cercetarea este gata, a dat NUP si eu nu o sã vãd aceastã filã 46. Dacã nu cerea Judecãtoria dosarul, eu nu vedeam niciodatã ce au fãcut si ce mi-au pus în cârcã. Voi cere presedintelui de judecatã sã se facã cercetare judiciarã, o altã expertizã grafologicã dacã este nevoie. Se pare cã doamnele de la BCR Asigurãri continuã cu falsuri. Mã mir de procuror cã a acceptat o asemenea hârtie fãrã cap si coadã. Era asa de simplu, existând expertiza grafologicã la dosar, sã vadã cã nu e scrisul meu si mai ales sã vadã semnãtura aia, bat-o s-o batã, cã iarãsi au falsificat-o pentru cã eu nu am fãcut o asa cerere” – a spus supãrat pe ceea ce a gãsit Dumitru Fãnic. Acesta pare hotãrât sã ia din nou calea Bucurestiului sustinând cã dacã noi, cetãtenii, nu reactionãm la astfel de fapte, nu ne apãrãm drepturile, niciodatã lucrurile nu se vor îndrepta în tara asta.

Cazul Fãnic pare a nu fi singurul în care apar înscrisuri care nu existã în realitate si  care rezolvã problemele pârâtilor. Este de notorietate dosarul în care ziaristii unei întregi redactii, de la fostul cotidian Matinal, au actionat în instantã pe cei care i-au înjurat public, le-au întinat copiii si pãrintii, le-au pângãrit mortii, au folosit afirmatii josnice si murdare etc., etc. Si cum citatiile nu mai veneau, iar procesul trena, dupã circa 5-6 luni ziaristii s-au dus sã vadã ce se întâmplã. Asa au aflat cã ei depuseserã o cerere de retragere a plângerii si încetare a procesului, cerere care nu a fost fãcutã niciodatã. si exemplele pot continua.

Ileana Firtulescu