A re doar 9 ani, dar competiile câstigate sunt mai multe la numãr fatã de vârsta sa. Vorbim de Fabiani Gabriel Andrei Prcsina, elev în clasa a III-a la scoala generalã IG Duca din Petrosani. La cei nouã ani ai sãi tânãrul are o pasiune care l-a propulsat pe culmile succesului. Pianistul ne povesteste cum a deprins aceastã pasiune.

4_1”Îmi place, îmi aduce premii, nu numai de asta dar îmi place. Când eram mic ascultãm doar partituri de pian doar tãceam si ascultãm si mi s-a dezvoltat pasiunea pentru pian, îmi place muzica, îmi place cum trebuie sã misc degetele, îmi place totul. Pãrintii mei nu cântã, dar ascultã pentru cã si lor le place”, spune pianistul petrosãnean, Fabiani Gabriel Andrei Prcsina.

Fabiani, tânãrul pianist din Petrosani spune cã dacã iubesti ceea ce faci, totul este mai usor.

”Nu este greu, dacã îti place cânti usor, dacã nu este greu ca o nicovalã. În zilele proaste repet o orã, în zilele bune când am aceleasi partituri douã ore si când am o partiturã care îmi place foarte mult si trebuie sã o pun la punct trei ore”, spune tânãrul ale cãrui degete par a mângâia clapele pianului.

Baiatul are însã si alte pasiuni. El transformã jucãriile vechi în roboti, însã ne spune cã pianul rãmâne marea sa pasiune.

”Mecanicã si electronicã, eu caut sã fac ceva din jucãriile pe care le demontez si apoi le montez înapoi, am pistol de lipit si le lipesc, le fac un cablaj, le schimb motorasul, condensatorii si alte piese electronice”, ne povesteste Fabiani.

Concursurile la care participã îi ocupã timpul pentru cã repretitiile sunt multe, iar concurenta acerbã.

”Sunt elevi foarte talentati, mi-a plãcut la nationalã, am fost norocos cã am avut asa ”colegi” din tarã de la alte licee, mi-a plãcut sã concurez cu ei. Nu mã asteptam la un rezultat asa bun pentru cã este nationalã si acolo este crunt”, spune micutul elev, ca un adevãrat luptãtor care nu se lasã doborât de greutãti.

4_2Elevul este îndrumat în pasiunea sa atât depãrinti cât si de cadrul didactic. Profesorul Adina Stan ne povesteste cum a descoperit talentul elevului sãu.

”Copilul a început scoala în clasa întâi, s-a dezvoltat extrem de rapid, anul trecut când era în clasa a II-a a participat la trei concursuri, douã dintre ele cu locul întâi si unul cu locul trei, anul acesta a urmat un adevãrat tur de fortã, din 1 martie am participat la concurs la Buzãu, este un concurs national de interpretare instrumentalã unde a obtinut premiul întâi, apoi a urmat Resita faza zonalã a olimpiadei nationale de interpretare instrumentalã unde a obtinut premiul întâi si cel de excelenta care la propulsat la faza nationalã. Între cele douã faze a mai foct concursul international de pian cu participare internationalã, cu juriu international unde a câstigat categoria B, a urmat faza nationalã, un concurs extrem de greu la care au participat vârfurile selectate la fazele zonale din toatã tara, cei mai buni pianisti.

A avut sansa sã strãluceascã si sã ia premiul întâi”, ne povesteste Adina Stan, profesorul de pian al lui Fabiani.

De multe ori, tinerii talentanti rãmân ascunsi în bãncile scolii, ajungâng ca talentul lor sã fie risipit din cauzã cã nu sunt descoperiti la timp, sau fie din cauzã cã nu li se acordã atentia cuvenitã. Cadrul didactic îndrumãtor ne spune cât de importantã e munca în acest domeniu, dar si sustinerea.

”Solutia este una singurã, sã fie testati si sã înceapã sã lucreze dar cel mai important este sprijinul pãrintilor. Este o muncã în plus fatã de scoalã, este solicitanta pentru cã atentia trebuie sã fie spre ceea ce au de fãcut si nu încap jumãtãti de mãsurã, iar conducerea scolii ne-a sprijinit foarte mult si autoritãtile locale ne-au sprijinit pentru cã ne-au oferit posibilitatea de-a scoate niste copii foarte valorosi în public, primãria Petrosani care ne pune de fiecare datã la dispozitie Sala de Marmurã si domnul Avrãmescu care ne pune la dispozitie un pian nou cumpãrat si sala pentru toate iesirile noastre în public.

Este un gen muzical greu de înteles, greu de învãtat pentru cã necesitã foarte multã disciplina dar copii învata rapid cu foarte multã usurintã, cazul lui Fabiani este vizibil, dar sunt foarte multi copii foarte talentati care au sansa sã lucreze cu profesoare valoroase si sã ajungã unde trebuie. Colega cu noi, la momentul de fatã, este o fostã absolventa a acestei sectii de muzicã si este o mândrie pentru noi sã vedem cã elemente ale scolii chiar vin la catedrã”, a mai spus Adina Stan.

Pentru munca depusã, Fabiani Gabriel Andrei Prcsina a fost rãsplãtit la nivel national. Elevul din clasa a III-a a câstigat locul I la olimpiada nationalã de Pian.

Monika BACIU