Un tânãr din municipiul Lupeni a construit un echipament medical cu care sã-si ajute fratele suferind de boala Lyme. Camera hiperbarã mobilã inventatã de tânãr poate fi folositã cu succes pentru o serie întreagã de tratamente, nu doar pentru boala cu 1000 de fete.
În Occident se folosesc de multã vreme asemenea echipamente în scop medical, însã deosebirea dintre acestea si creatia tânãrului este de costuri si modul de realizare. În echipamentul tânãrului din Lupeni poate fi folosit chiar si în vârf de munte.
Andrei Miu a fost motivat sã construiascã echipamentul cu scop medical, o camerã în care bolnavul intrã si stã la o presiune constantã de oxigen, dupã ce fratele sãu a fost diagnosticat cu boala Lyme. Sedintele cu oxigen în camera hiperbarã ori barocamera, s-au dovedit cã au succes în cazul sãu. În tara noastrã existã la Constanta o astfel de camerã folositã în scop medical, a fost adusã din Germania de un medic specialist si a costat 1 milion de euro. Andrei a fost cu fratele sãu la câteva sedinte si dupã ce au constatat cã se simte foarte bine dupã tratament, s-a gândit cum ar putea sã-si realizeze propria barocamerã.
„Am început constructia pentru fratele meu care a fost diagnosticat cu boala Lyme. Am cãutat diferite metode alternative de tratament si am aflat de aceasta prin Centrul de Medicina Hiperbarã de la Constanta. Fratele a fãcut acolo câteva sedinte, urmat si un tratament de combatere în camera hiperbarã. Sedintele sunt pentru detoxifierea organismului si este un mod de a lupta cu boala si nu numai cu aceastã boalã. Sunt si alte afectiuni care pot tratate în camera hiperbarã”, spune Andrei.
Construitã din prelatã de camion
Tânãrul a încercat mai multe metode de a construi echipamentul si s-a sfãtuit cu prietenii dar a primit ponturi chiar si de la un mecanic auto. Asa se face cã a reusit sã-si îndeplineascã visul, iar barocamera mobilã a lui Andrei nu trãdeazã cu nimic faptul cã a fost realizatã într-un apartament de bloc. „Am crezut cã nu este foarte greu si m-am documentat încã de la Constanta. Am aflat de presiune, de oxigen, de detaliile camerei. Minimalist vorbind, aceastã camerã este fãcuta din material cum este prelata de TIR. A fost lipitã cu curent de înaltã frecventã, însã acest tip de material, pentru cã nu existã în tara noastrã, l-am comandat din Germania. Procesul în sine nu este foarte greu dacã avem materialul potrivit”, mai spune Andrei Miu. În total constructia echipamentului l-a ajuns la circa 1200 de euro, o sumã infimã în comparatie cu beneficiile.
În plus, o astfel de camerã ar fi idealã pe lângã liniile de urgentã de la spitale. Se poate folosi si pentru minerii cu arsuri provocate de explozii ori intoxicatii, iar Andrei este gata sã le sarã în ajutor cu echipamentul sãu dacã va fi nevoie.
Maximilian Gânju