”De data aceasta nu am luat cuvântul pentru cã am considerat cã nu era cazul, pentru cã au exitat pozitii pro minerit. Cei doi ministri, Constantin Nitã si Rovana Plumb, au actionat ca o echipã, (…) în sustinerea energiei conventionale, pe cãrbuni în special”- cercetãtor Valeriu Plesea, membru Comitetului National Român al Consiliului Modial al Energiei.

În timp ce energia pe bazã de cãrbune este preferatã în Uniunea Europeanã si în lume în aceastã perioadã de crizã, în România abia de o lunã în urmã a început sã se vadã reorientarea propriu-zisã. Si asta pentru cã pretul Gigacaloriei a scãzut considerabil, chiar pânã la 45 lei în UE. Astfel minele de cãrbuni s-au revigorat, iar cererea este

multumitoare.

La noi, totul a început cu sesizarea Agentiei Nationale de Reglementare Energeticã, a cãrei conducere a semnalat faptul cã energia verde a fost, în anul 2012, supracompensatã ceea ce impune o reglare a acestor compensãri care se reflectã în pretul la consumator, printr-o curãtenie în legislatia româneascã.

Asa a luat nastere proiectul Ordonantei de Urgentã care modificã legea 220/2008, lege care stabileste sistemul de promovare a producerii energiei verzi. Ordonanta se aflã în dezbatere publicã si prevede reducea numãrului certificatelor verzi timp de trei ani, iar pentru cele care se vor acorda, drept stimulare, producãtorul trebuie sã îndeplineascã anumite conditii. În paralel, a fost adoptatã o Hotãrâre de Guvern care sustine energia  pe cãrbuni. Toate acestea s-au clarificat în aceastã sãptãmânã.3_1

La Geen Forum –”Energia verde: solutie sau problemã?”, Forum ce a avut loc marti, la Palatul Parlamentului, s-a concluzionat cã energia verde este o problemã ”scumpã” care are o solutie, dar si cã Guvernul s-a armonizat în sustinerea energiei pe combustibi inferiori din surse interne, pentru a tine în echilibru preturile. Acest lucru a fost spus de ministrul Energiei, Constantin Nitã, si de ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a precizat cã existã fonduri UE suficiente pentru combaterea gazelor cu efect de serã, asta pentru a combate mult criticata poluare a termocentralelor.

Prezent la acest Forum, ca membru al Comitetului National Român al Consiliului Mondial al Energiei, cercetãtorul Valeriu Plesea, din Petrosani, a precizat cã apreciazã atitudinea pe care ministrul Nitã a avut-o în fata audientei. De precizat cã la

dezbateri, de fapt la clarificãri privind noile mãsuri guvernamentale, au participat doi ministri, presedintele Camerei Deputatilor, marii investitori, directori generali si manageri din energia verde, directorii ANRE, Consiliului Concurentei, presedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor, dar si factori de decizie din sistemul industrial, bancar etc. Din minerit, nu a fost nici un reprezentant la asemenea nivel, dar nici ceilalti membri ai Comitetului National al Energiei – si nu sunt putini cei din Valea Jiului, conform www.cnr-cme.ro.

”De data aceasta nu am luat cuvântul pentru cã am considerat cã nu era cazul,

pentru cã au exitat pozitii pro minerit. Cei doi ministri, Constantin Nitã si Rovana Plumb, au actionat ca o echipã, ceea ce înseamnã cã Guvernul are în lucru diminuarea/ amânarea pe o perioadã a compesãrii energiei verzi si sustinerea energiei

conventionale, pe cãrbuni în special.  Continuarea sustinerii dezvoltãrii energiei verzi, prin certificate, a fost conditionatã de achizitia de echipamente, tehnologii sau componente, fabricate în România.

S-a sugerat cã astfel toate pãrtile au de câstigat. În plus, de câtiva ani pare sã nu fi fãcut investitii noi, iar cele vechi au fost amortizate, or certificatele verzi au ca scop dezvoltarea si reducerea pretului pe MW, produs de eoliene.

Plata certificatelor verzi de pânã acum, care apare si pe facturã, a adãugat la pretul de vânzare depãsind pretul energiei termo. Ministrul Nitã a punctat faptul cã producãtorii de energie verde nu-si transportã produsul si a constatat cã nici pentru viitorul apropiat CEZ nu are în vedere acest lucru. A mai spus apãsat cã guvernul nu poate, ca atunci când nu bate vântul, sã trimitã oamenii de la termo acasã, apoi sã-i cheme când este nevoie de energie. În sprijiul spuselor ministrului Nitã, de fapt ca o completare, a venit ministrul Mediului, Rovana Plumb. Aceasta a arãtat indirect continuitatea mineritului prin prezentarea situatiei ministerului sãu, precizând cã existã fonduri UE consistente pentru cercetare si elaborarea unor proiecte cu solutii în diminuarea gazelor cu efect de serã, respectiv a CO2, provenite de la termo. Cã lucreazã ca o echipã s-a vãzut, inclusiv în declaratiile ministrului Muncii, la Deva. Pentru cã s-a tot vorbit de strategii energetice pe termen lung, unde eu am spus cã nu poate exista asa ceva, ministrul Nitã a spus în cadrul Forumului acelasi lucru precãzând cã cine cere asta, este un analfabet în domeniu” – a declarat cercetãtor dr.ing. Valeriu Plesea, membru CNR-CME.

Plesea a subliniat cã nu energia verde este dusmanul nostru, a celor din Valea Jiului, pentru cã acesta este reglementatã, tinutã sub control.  ”Adevãratul dusman al nostru este tot cãrbunele, huila de import” – a spus cercetãtorul din Petrosani.

Ileana Firtulescu