11Contractul cadru din sãnãtate nu aduce beneficii Spitalului de Urgentã Petrosani. Contractul cadru din sistemul sanitar pentru anul 2013-2014 a intrat în vigoare, însã potrivit reprezentantilor spitalului acesta nu va fi unul care sã avantajeze unitatea medicalã.

”Noutãti deosebite nu stiu dacã va mai aduce, pentru Valea Jiului va aduce în mod cert o scãdere a tarifurilor la cazurile rezolvabile deci mai putini bani, singurul spital care va beneficia de o crestere este cel de la Deva pentru cã este încadrat la categoria de suport desi suntem încadrati în aceeasi categorie de spital si câte odatã noi rezolvãm anumite probleme din punct de vedere chirurgical”, a declarat managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.

Mai mult, decât attt, managerul Spitalului de Urgentã considerã cã reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii nu vor accepta ca într-un judet sã fie douã spitale de urgentã. Acest lucru ar duce la desfiintarea acestei titulaturi a spitalului din Petrosani.

”Aceste lucruri sunt precizate din ordin de ministru 1085/2012 listã a fost realizatã de cei de la Bucuresti si nu cuprinde nici mãcar toate spitalele de urgentã judetene din tarã, doar 20 dintre ele, ca atare îmi este greu sã cred cã într-un judet vor accepta douã spitale”, a mai spus Vasilescu.

Contractul Cadru prevede în acest an o crestere cu 10% a finantãrii pentru medicina de familie, astfel încât acest sector sã poatã juca rolul de “poartã de intrare” în sistemul medical. Tot în ceea ce priveste medicina primarã, este prevãzutã reducerea numãrului minim de pacienti de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel încât medicii sã aibã mai mult timp pentru cosultul de specialitate al pacientilor, iar medicii tineri de familie sã reuseascã sã gãseascã loc pe piatã atunci când finalizeazã rezidentiatul.

De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta s-a mai hotãrât cresterea finantãrii pentru unele componente din sistem, dupã cum urmeazã: cresterea cu 51% a finantãrii pentru medicina de ambulator,  cresterea cu 40, 5% a finantãrii pentru centrele multifunctionale,  cresterea cu 64% a finantãrii pentru îngrijirile medicale la domiciliu astfel încât pacientii sã poatã beneficia si la domiciliu de o parte din îngrijirile de care beneficiazã în unitãtile spitalicesti.

Monika BACIU