Fostii mineri din Valea Jiului ar putea fi lãsati la poarta Regatului Unit al Marii Britanii. Spaima fatã de TBC ar putea sã le închidã în nas usile Angliei, stiind cã aceasta este una dintre bolile profesionale cu care ortacii se pot alege dupã munca grea din subteran.

Pe de altã parte, minerii din Valea Jiului sunt tot mai bolnavi si deocamdatã nu s-a fãcut nimic concret pentru îmbunãtãtirea conditiilor de lucru din minele de cãrbune.

The Sun a publicat recent un articol defãimãtor la adresa României, sugerând cã din 2014, odatã cu relaxarea regulilor privind imigratia, românii vor nãvãli în Marea Britanie si vor aduce cu ei bacteria care provoacã tuberculoza. Publicatia scrie cã tuberculoza a fost eradicatã în Marea Britanie în 1970, dar continuã sã facã sute de victime anual în tãri sãrace precum România. Jurnalistii de la The Sun citeazã un cercetãtor britanic în domeniul TBC si spun cã „odatã ce un bolnav se va urca în metrou, va îmbolnãvi alti 10-15 oameni.

1_1Publicatia britanicã sustine cã în România sunt 30.000 de bolnavi de TBC, iar în fiecare an apar 1.000 de cazuri noi, iar englezii se tem cã imigrantii est-europeni ar putea aduce în Regatul Unit bacilul care provoacã TBC. Goana dupã senzational si spaima fatã de rãspândirea TBC ar putea afecta serios sansele fostilor mineri din Valea Jiului de a-si gãsi de lucru pe tãrâm englez, stiindu-se cã aceasta este una dintre afectiunile grave pe care ortacii le pot dobândi în minele de cãrbune. Dar, din pãcate, nu este si singura afectiune gravã cu care truditorii din subteran se confruntã. „Nu vorbim numai de TBC, dar este adevãrat cã me-diul favorizeazã. Este una dintre categoriile afectate din cauzã cã este mediu umed, cu praf si este un spatiu închis unde probabil si transmisia acestei boli este favorizatã”, spune  Ileana Bodea, sef Birou Sãnãtate si Securitate în Muncã Petrosani din cadrul IMT Hunedoara.

Coloana minerilor, pusã la grea încercare

Si, din pãcate, minerii din Valea Jiului sunt tot mai bolnavi, îmbolnãviti tocmai de conditiile grele de lucru. „O bunã parte din angajatii Companiei Nationale a Huilei sunt bolnavi. Numai dacã ne referim la  bolile datorate manipulãrii manuale a maselor. Cu toate cã în evidente, acum vreo doi ani, apãrea cã peste 30% sunt bolnavi de afectiuni datorate manipulãrii manuale a maselor, eu garantez cã cel putin 60% din personalul care lucreazã la unitãtile miniere are aceste afectiuni. Cei aproximativ 30% au ajuns la medic când nu au mai putut, pentru cã la vizita medicalã periodicã nu se fac investigatii ale coloanei, nu este obligatoriu. Si atunci, aceste investigatii pentru bolile datorate manipulãrii manuale a maselor, de regulã se fac atunci când omul nu mai poate”, a  explicat Ileana Bodea. Aceste afectiuni apar din cauza faptului cã se manipuleazã materiale grele, nu existã tehnologie pânã la frontul de lucru ca sã poatã fi ridicate numai cu mijloace mecanizate, existã, de multe ori, spatii înguste unde minerul merge aplecat, într-o pozitie contorsionatã, sunt diferente de temperaturã, diferente de presiune, iar organismul cedeazã.

Apar dorsopatii, hernii de disc, spondiloze si alte astfel de afectiuni cãpãtate în anii de muncã grea din front. „Din pãcate, mai sunt si boli datorate zgomotului, datorate prafului de la locul de muncã si tocmai de aceea cei angajati în minerit au si conditii speciale si ies la pensie la o vârstã destul de micã. Este dovedit cã, atunci când te apropii de 20 de ani în subteran, cu certitudine nu mai ai puterea de a munci si suferi de diverse afectiuni”, mai spune reprezentantul ITM.

Legislatia, obligatoriu sã fie respectatã

Iar pentru ca numãrul afectiunilor specifice sã poatã fi limitat pe cât posibil, este necesar sã se respecte legislatia în vigoare si, din punct de vedere tehnic, sã se asigure tot ceea ce este necesar, chiar în limita posibilitãtilor financiare. „Mãcar sectiunea lucrãrilor miniere, cãile de acces sã fier corect întretinute. Omul sã fie instruit, sã stie cum trebuie sã manipuleze aceste mase. De asemenea, este foarte important sã se respecte recomandãrile medicale privind sarcina maximã pe care poate sã o ridice un om în functie si de afectiunile de care suferã. Normal, ar fi ideal sã avem echipamente tehnice, astfel încât omul sã ridice si sã manipuleze numai cu ajutorul acestor echipamente”, a declarat Bodea. Iar acolo unde se descoperã nereguli apar sanctiunile, mai ales cã, în curând, este posibil ca bolile profesionale sã depãseascã accidentele de muncã.

Carmen Cosman