Hotãrârea de guvern care garanteazã functionarea Complexului Energetic Hunedoara s-a aflat pe masa de lucru a Guvernului, în sedinta de ieri. Practic aceastã hotãrâre garanteazã minimul de productie si transport al energiei electrice, pentru a asigura „dreptul la viatã” a noii structuri energetice care cuprinde eletrocentralele Paroseni, Mintia si minele viabile din Valea Jiului.

La initiatiava Federatiei Sindicatelor Libere si Independente „Energetica” – la care este afiliatã Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului -, presedinte Ion Pisc, a initiat o hotãrâre de guvern ce poate fi consideratã centura de sigurantã în functionarea Complexului Energetic Hunedoara, HG care este consideratã singura sansã la vietuire. Hotãrârea se referã la cele douã entitãti energetice din Hunedoara si Oltenia. La respectiva HG au lucrat reprezentantii complexului energetic, deputatul Gheorghe Chiritã, energetician cu vechi state si fost lider de sindicat si alti specialisti capacitati în initiativa legislativã.

Centura de sigurantã a CEH

Ieri, la ora prânzului am verificat dacã hotãrârea în cauzã se aflã pe masa Guvernului, direct de la initiator.

„Din sursele mele din minister, din care am iesit acum câteva minute, da va fi pe masa guvernului în sedinta de astãzi. Hai sã spun cã 90% va fi, asta în cazul în care intervine ceva, prin absurd. Precizez cã nu este nici un impediment ca aceastã hotãrâre sã fie adoptatã, pentru cã s-a lucrat temeinic începând de la Ministerul Energiei, la cel de Finante, tehnic vorbind. Existã si sustinerea ministrului Nitã si a celor implicati în aplicarea ei. Dar aplicarea efectivã se va face cu data de 1 iulie. Aceastã hotãrâre ar garanta functionarea Complexului Energetic, de fapt este singura sansã. Sigur initiativa ne-a apartinut, am avut sustinere solidã din partea deputatului Gheorghe Chiritã, un energetician cu experientã, iar implicarea

conducerii Complexului a fost considerabilã. Textul acesteia a fost slefuit un pic de minister, în colaborare cu Complexul, din punct de vedere tehnic. Repet, sigur nu va exista vreun refuz în adoptarea ei pentru cã la elaborare sunt implicate ministerele Finatelor si Energiei” – a declarat Ion Pisc, presedintele  Federatiei Sindicatelor Libere si Independente „Energetica”, direct de la Bucuresti.

Ministrul Nitã: Nu trimit minerii acasã, nu pot sta dupã niste mofturi!

De precizat cã hotãrârea de guvern asigurã o productie minimã de energie, garantatã de guvern, si obligã Compania de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica”, în calitatea sa de operator si sistem, sã asigure dispecerizarea „cu prioritate” a energiei electrice produse de complexurile energetice Hunedoara si Oltenia.

La art.4, HG spune cã „SC Complexul Energetic Hunedoara SA are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem cãtre operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 400 MW, în conditiile reglementãrilor emise de Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice”.

Practic aceastã hotãrâre garanteazã minimul de productie si transport al energiei electrice, pentru a asigura „dreptul la viatã” a noii structuri energetice care cuprinde Paroseni, Mintia si minele viabile din Valea Jiului.

Si cum mãsura poartã numele de „Hotãrâre de Guvern privind unor mãsuri pentru siguranta alimentãrii cu energie electricã”, energia produsã de Complexul Energetic Hunedoara este „de singurantã nationalã”.

În motivare se si precizeazã acest lucru:

„Luând în considerare obiectivele generale de realizare a sigurantei functionãrii sistemului electroenergetic national, a continuitãtii în alimentarea cu energie electricã a clientilor finali si de diversificare a bazei de resurse energetice primare. Pentru asigurarea functionãrii centralelor electrice care permit utilizarea în conditiile eficientei economice a combustibililor inferiori (cãrbuni – n.n.) din resurse interne (….) Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre”…

Meritã consemnatã vorba ministrului delegat al Energiei, Constantin Nitã, de luni, vorbã spusã apãsat în cadrul Green Forum – „Energia verde, solutie sau problemã”, care a avut loc la Palatul Parlamentului. Acesta a precizat audientei cã nu poate sta dupã mofturile unora si sã trimitã minerii acasã atunci cînd plouã sau când bate vântul si sã îi cheme atunci când este secetã. Deci a trecut la fapte!

Ileana Firtulescu