ITM Valea Jiului a dat mai multe sanctiuni pentru angajatorii care si-au tinut muncitorii in frig. A ctiunea s-a desfasurat pe perioada in care temperaturile erau de nesuportat si au fost gasiti mai multi angajatori care nu le-au facilitat oamenilor acces la spatii incalzite si i-au lasat pur si simplu in frig.

Gerul s-a domolit de o zi, insa, sanctiunile abia acum apar. Inspectorii ITM au facut o razie in zilele in care temperaturile erau sub minus 17 C si afara batea vantul. Atunci au gasit oameni care lucrau in ger, cu haine subtiri si carora nimeni nu le dadea macar un ceai cald. „Pe Ordonanta 99 am facut mai multe controale in toate aceste zile in care INM a sesizat ca avem temperaturi extreme. Au fost controlate toate domeniile de activitate si nu numai societatile comerciale care isi desfasoara activitatea pe strada. Au fost verificati si cei care aveau muncitori ce lucrau in hale neincalzite si fara geamuri. Au fost verificati peste 25 de angajati care avea peste 3.000 de angajati”, spune Ileana Bodea, sefa Serviciului Sanatate si Sanatate in Munca din ITM Valea Jiului.

Trei agenti au fost sanctionati din cauza ca angajatorii nu au tinut cont de conditiile in care isi tineau oamenii, iar alti 17 au fost sanctionati ca nu aveau documentele puse la punct. „Au fost depistate 36 de neconformitati. S-au dispus masuri, 17 angajatori au fost avertizati ca le lipsea instruirea personalului, sau nu aveau atasate fise medicale,desi examenul era efectuat, –  probleme care nu afectau angajatii, in timp ce trei comercianti au fost sanctionati cu amenzi de 17.500 de lei in total, pentru neregulile depistate”, a spus Ileana Bodea.

Practic, au primit amenzi angajatorii unei firme care distribuie bilete pentru un joc de noroc difuzat la tv, angajatorii unei firme ce are ca domeniu de activitate salubrizarea si transportul pe cablu la Petrosani si cei de la o  societate comerciala care avea ca obiect de activitate prelucrarea lemnului si in care angajatii lucrau intr-o hala in care conditiile de lucru erau exact ca afara.

Inspectorii ITM spun ca au constatat in acest an ca o parte dintre angajatorii care anul trecut au avut deficiente,acum au stiut ce au de facut si si-au luat masuri ca oamenii sa nu sufere de frig.

In Valea Jiului, timp de mai bine de o saptamana a fost cod portocaliu de ger si temperaturile, insotite de vant puternic, au fost extrem de scazute. Toti cei care au primit avertismente vor fi din nou controlati. Cei care nu si-au remediat deficientele vor suporta amenzi

Imbucurator, este, insa, faptul  ca gerul nu va mai avea putere si ca acestea sunt ultimele zvacniri ale vremii reci.

Diana Mitrache