Urecheala sindicatelor, fãcutã la Deva, de cãtre ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, a creat reactii în rândul sindicalistilor minieri din Valea Jiului. Acestia considerã cã toate discutiile purtate pânã acum au fost degeaba, dacã ministrii implicati în reorganizarea mineritului/energeticii nu a fost informati, si se bate pasul pe loc.

Aflatã, vineri, la Deva, într-o dezbatere pe regionalizare, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a „urecheat” sindicatele în general, profitând cã organizatori au fost Prefectura si Confederatia Sindicalã Meridian.

“Ar trebui sã întelegeti cã si activitatea sindicalã trebuie sã se schimbe, cã sindicatul trebuie sã vinã si sã rezolve nu numai probleme legate de salarii si de doleante legate strict de pãstrarea locurilor de muncã. Sindicatele ar

trebui sã vinã si cu solutii pentru gãsirea celei mai bune metode pentru a face ca unitatea unde activeazã sindicatul sã rãmânã viabilã”, a spus Mariana Câmpeanu, în plinã dezbatere.

O parte a sindicalistilor minierilor din Valea Jiului au reactionat, exclamând cã toate discutiile purtate cu administratia, respectiv conducerea Societãtii Nationale a Huilei si fosti si actuali conducãtori ai Complexului Energetic Hunedoara, nu au ajuns niciodatã la urechile ministrilor.

“Noi, suntem afiliati la Federatia Energetica, care face parte din Blocul National Sindical si este o organizatie care reuneste majoritatea energeticienilor din România,

inclusiv salariatii de la

termocentralele Mintia si Paroseni. Noi nu am cerut cresteri de salarii în perioada asta si chiar am spus cã avem solutii. Când s-a ridicat problema reducerii cheltuielilor, am venit cu o reducere care poate însemna douã milioane de euro. Am propus ca salariatii care îndeplinesc conditiile de pensionare, cei de anul trecut si cei de anul acesta pânã la 31 decembrie 2013, sã fie pensionati, asta însemnând vreo 500 de persoane. Doar cã ar apãrea o problemã. Cea a necesarului de posturi pentru o activitate în conditii normale. Dar se pot face angajãri, pentru cã un proaspãt angajat are un salariu la jumãtate. Cert este cã noi nu putem pensiona, pentru asta trebuie cadru legal, dar cu un program de reorganizare se poate face. Pot beneficia de salariile compensatorii prevãzute de Contractul Colectiv de Muncã, dar nu se încadreazã în cunoscuta OUG.Deci de aici ar trebui plecat si nu prin tãieri de salarii, de facilitãti si gratuitãti. Precizez cã în discutiile cu directorul general, Nicolae Drãgoi, nu am cerut cresteri salariale.

Sãptãmâna trecutã, si noi, de la LSMVJ,am avut discutii, la Mintia, cu directorul general al CEH, Daniel Andronache. Au fost discutii libere, pe probleme de cantitate, pret, reducere cheltuieli în asa fel încât sã avem si ceva bani pentru investitii. Deci atitudinea noastrã este una corectã si am aplicat principiul cã dacã societãtii îi merge bine, ne merge si nouã, minerilor. Deci se dovedeste cã ministrul muncii, Mariana Câmpenu, nu cunoaste pozitia noastrã, a celor din Vale, ceea ce te duce la gândul cã degeaba se discutã cu directorii nostri pentru cã rezultatul nu este fãcut cunoscut mai departe. Altfel, nu ar fi generalizat atitudinea sindicalã” – a declarat Sandu Daniel, presedintele Sindicatului Libertatea 2008 al E.M. Livezeni – membru al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

Ileana Firtulescu