În cinci ani, au plecat din tarã 22.879 de medici si farmacisti si 15.923 de asistenti medicali si moase. Plecãrile cadrelor medicale  si-au scãzut ritmul fatã de anii precedenti, dar ele continuã îngrijorãtor.

În cinci ani, respectiv perioada 2007-2012, Ministerul Sãnãtãtii a eliberat 22.879 de certificate de conformitate pentru tot atâtia medici, stomatologi si farmacisti, pentru a le fi recunoscute diplomele în statele Uniunii Europene si pentru a se putea angaja în strãinãtate. Cei mai multi au plecat din tarã în 2010 – peste 7.400.

3_1Acelasi Minister al Sãnãtãtii a eliberat respectivele certificate si celor 15.923 de asistenti medicali si moase care au pãrãsit tara. Recordul plecãrilor acestora a fost tot în 2010 – 5.300.

Colegiul Medicilor a fãcut un calcul, cât a pierdut statul cu aceste plecãri, cheltuieli raportate doar la 20.000 de medici – 226 milioane de euro. Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din România, pentru formarea unui medic timp de sase ani, statul cheltuieste aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încã 21.000 de lei, adicã aproximativ 51.000 de lei în total. Pânã în prezent, din România au plecat aproximativ 20.000 de medici, statul pierzând astfel peste 226 de milioane de euro, potrivit estimãrilor CMR.

Multi dintre cei care pleacã sunt dintre cei circa 15.000 de medici rezidenti câti sunt acum în România. Acestia aleg sã plece nu doar pentru salariile foarte mici, raportate la plata chiriilor, la achizitionarea de cãrti de specialitate, la abonamente internet si telefonie etc., dar mai ales pentru modul în care sunt tratati.

Conform ministrului sãnãtãtii, practic nu sunt bani pentru o ajustare a salariilor acestora, teoretic este de acord cu mãrirea, având în vedere cã salariul este de 1000 lei brut. Apoi, posturile sunt blocate, “plusurile” fiind asigurate de primãriile care se mai descurcã, la cerere. Spitalele sunt în grea suferintã, se chinuie sau mor din lipsã de fonduri. Deci nu se poate!

Ca urmare, ultima editie a MedPharm Careers, cel mai mare târg de locuri de munca din Europa în domeniul medical si farmaceutic, a fost manã cereascã pentru aceastã categorie profesionalã. Târgul a adus pentru medicii si asistentii medicali români sute de locuri de muncã în Marea Britanie, Germania, Franta, Belgia, Norvegia, Suedia, Danemarca si în alte tãri, salariul depãsind si 5.000 de euro. Anul acesta oferta va fi la fel de bogatã. Cum sã nu-ti iei lumea în cap si sã pleci având în vedere si conditiile de muncã din spitalele tãrilor ofertante?

Din Valea Jiului, foarte multe cadre medicale au plecat în tãri strãine si au si rãmas. Cei care au fost angajati de alte tãri pentru a presta în teatre de rãzboi, au fost foarte bine plãtiti, au beneficiat de sporuri si training-uri, au devenit chiar ei coordonatori de activitãti, dar rãzboiul este rãzboi si odatã si-o datã tot intervine oboseala, din lipsa unei vieti personale si ca urmare, o parte s-au întors. Altii s-au reorientat si s-au asezat la casele lor si spitalele altora prin tãrile Europei.

Ileana Firtulescu