Mina Vulcan are, de vineri, un nou director. Sorin Rosmenteniuc, fost inginer sef electromecanic, i-a luat locul lui Aurelian Enache. Numirea lui Rosmenteniuc a ridicat, însã, multe semne de întrebare si sunt surse care spun cã si el ar fi trebuit sanctionat în scandalul în care Enache a fost demis si nicidecum nu ar fi trebuit promovat.

Camera care filma nimic în timp ce se presupune cã de pe bandã dispãrea cãrbunele i-a adus lui Aurelian Enache schimbarea din functia de director al Exploatãrii Miniere Vulcan. Aurelian Enache a ajuns director al Minei Vulcan în ciuda unui imens scandal de care se leagã numele lui. De 8 martie, în 2007, pe când era lider de sindicat al EM Vulcan, el a prestat un numãr de striptease pentru femeile prezente în salã. Filmuletul a iesit la ivealã dupã vreo 3 ani, când era deja consilier local si numele lui era deja vehiculat pentru postul de director al subunitãtii extractive. Cariera de stripper s-a oprit la fel de brusc cum a  început, iar filmul nu i-a afectat sansele de a accede la conducerea EM Vulcan, în 2010. Au urmat alte probleme, mai mãrunte, însã în urmã cu o sãptãmânã el a fost demis, dupã ce corpul de control a descoperit cã semnalele din presã legate despre unele sustrageri de huilã acoperite de  modul de pozitionare a camerei de supraveghere de la minã, ar putea fi reale.

A fost sau n-a fost…

Practic, camera era în asa fel pozitionatã încât aceasta sã nu poatã surprinde ce se întâmplã la silozul de încãrcare a cãrbunelui. Initial, Aurelian Enache – singurul sanctionat în aceastã problemã! – a fost numit consilier al directorului general al Societãtii Nationale a Huilei, Nicolae Drãgoi, dar asta numai pânã la gãsirea unui post compatibil cu pregãtirea lui profesionalã. Postul de director al minei a rãmas vacant pânã vineri, când fotoliul a  fost ocupat de Sorin Rosmenteniuc, nimeni altul decât seful Serviciului Electromecanic. Dar si numele lui este implicat direct în scandalul ce a dus la demiterea lui Enache si nu putini sunt cei care spun cã acesta ar fi trebuit sanctionat si nicidecum promovat. Informatiile noastre aratã cã Rosmenteniuc era cel care, prin fisa postului, ar fi avut în sarcinã directã camerele de supraveghere din incinta minei pe care atât de mult le-a verificat încât nu au înregistrat nimic minute bune! Directorul general al SNH, Nicolae Drãgoi, spune, însã, cã nici vorbã.

„Nu, nici vorbã. Nu am nimic cu el, dar niciodatã nu s-a

ocupat cu camerele de suparveghere. A fost pânã acum sef serviciul electromecanic”, a declarat Drãgoi.

Enache a ajuns la SSM. Minerii s-au rãzvrãzit
Tot vineri, s-a mai produs o modificare. Aurelian Enache a fost dizlocat din postul de consilier si numit inginer sef Sãnãtate si Securitate în Muncã, în locul lui Simion Hanganu, ceea ce a dus la nemultumiri în rândul minerilor. Schimbul II a amenintat cã nu va începe lucrul, pe motiv cã Hanganu este un bun profesionist si cã nu sunt motive sã fie schimbat.

”Dupã cum stiti astãzi(nr: vineri 29 martie) a fost datã decizia de schimbare al directorului de la EM Vulcan. Eu sunt numit director în urma schimbãri fostului director. Inginerul Enache Aurelian a fost numit prin decizia directorului general inginer sef securitate minierã în locul domnului Hanganu. Acesta din urmã are o reputatie foarte bunã la mina Vulcan. Este seful statiei de

salvare si a avut multe actiuni din care oamenii au o legãturã bunã sufleteascã cu el. Este un foarte bun profesionist. Oamenii sunt frustrati de aceastã schimbare si spun cã dacã directorul a fost schimbat din anumite motive de ce sã ia functia unui profesionist si sã se gãseascã o altã solutie. Am discutat cu ei si cu sindicatul le-am spus cã mâine vom avea o întâlnire si cu conducerea SNH si vom încerca sã tinem cont si de pãrerea sindicatului. Deocamdatã trebuie sã respectãm decizile directorului general, poate a avut anumite motive pentru aceste numiri. Sper cã definitiv dar dacã luni vom gãsi o solutie rezonabilã sã fie toatã lumea multumitã nu cred cã vor fi probleme”, a declarat noul director al Minei Vulcan, Sorin Rosmenteniuc.

Situatia a fost detensionatã doar dupã ce li s-a promis cã se vor purta discutii cu oficialii SNH referitor la aceastã nemultumire manifestatã de ortaci.”Oamenii au intrat în mina au înteles cã vom avea discutii si vom tine cont si de pãrerea lor dar pânã la urma decizia este a celor care conduc”, a mai spus Rosmenteniuc.

Carmen Cosman

Monika BACIU