coplataNu este nicio glumã. De luni, 1 aprilie, intrã în vigoare sistemul de coplatã pentru pacienti.Intrarea în vigoare a noului acord cadru aduce vesti proaste pentru pacienti.

Coplata va fi cuprinsã între 5 si 10 lei, în functie de suma stabilitã de fiecare unitate medicalã în parte, si va fi achitatã la sfârsitul perioadei petrecute la spital. Iar vestile nu se opresc aici. Tot de la 1 aprilie, managerii spitalelor care continuã sã acumuleze datorii vor fi demisi din functie.

La Petrosani, s-a stabilit ca suma plãtitã de pacienti la externare sã fie de 10 lei, a declarat managerul Spitalului de Urgentã Petrosani, dr. Alin Vasilescu. Deocamdatã nu s-au publicat în Monitorul Oficial si normele de aplicare a legii, asa încât sã fie cunoscute cu exactitate persoanele exceptate de la plata acestei sume, însã Vasilescu spune cã este vorba despre câteva mii de persoane anual, adicã suma totalã colectatã este modicã. În 2012, la SUP au fost 20.000 de externãri, dintre care circa 13.000 au fost urgente. Printre cele 7.000 de persoane rãmase  au mai fost si copii, asa cã nu putem vorbi despre foarte multi pacienti externati care sã fie pusi la platã.

La Hunedoara, cel mai ieftin

Si la Deva coplata a fost stabilitã tot la 10 lei pentru perioada în care a fost internat si se estimeazã cã cel mult 1.000 de persoane vor contribui cu aceastã sumã lunar. Spitalul Judeetan de Urgentã Deva are, în medie, 2.200 de internãri pe lunã, dar 60% dintre ele se fac prin urgente sau sunt categorii de persoane care, teoretic, sunt exceptate de la sistemul de coplatã. Cel mai ieftin este la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. Aici, Consiliul de Administratie a decis ca valoarea coplãtii sã fie de 8 lei. Raportat la cifrele de anul trecut, se asteaptã ca aproximativ 500 de persoane sã plãteascã aceastã sumã la externare. În 2012, la Spitalul Municipal din Hunedoara au fost 19.870 de externãri, dintre care doar aproximativ 5.000 s-ar fi încadrat în normele de aplicare a

sistemului de coplatã.

Carmen Cosman