10În acest sfârsit de martie se împlinesc 3 ani de la efectuarea ultimilor disponibilizãri mineresti “ceva” mai consistente. Astfel, în urmã cu 3 ani, circa 15% dintre angajatii CNH au spus “pa” industriei miniere.

Ziua de miercuri, 31 martie 2010, a fost ultima zi de lucru pentru 1.300 dintre angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Începând cu data de 1 aprilie a aceluiasi an, acestia s-au transformat ori în pensionari, ori în someri. Dupã cum sustineau (la momentul respectiv) factorii de decizie ai companiei, cei care ar mai fi dorit sã lucreze si-ar fi putut gãsi un alt loc de muncã, tinând cont de faptul cã aveau mai multe calificãri. În caz contrar, ex-minerii aveau asigurati banii pentru aproape doi ani de zile, venit reprezentat de indemnizatia de somaj la care se adãuga si un venit de completare. Câti dintre fostii mineri si-au gãsit un alt serviciu, astãzi, nu mai stie nimeni. „Programe speciale de reconversie profesionalã noi nu am derulat, dar angajatii nostri au mai multe calificãri, asa cã si-ar putea gãsi un nou loc de muncã”, declara în urmã cu 3 ani de zile Florica Drãgulescu, directorul (de atunci) Resurse Umane din cadrul CNH Petrosani. Deci, programe speciale de recalificare profesionalã nu au fost derulate dar, oamenii aveau mai multe calificãri. Din acest motiv, multi dintre cei disponibilizati în primãvara anului 2010 au ajuns sã activeze ca si necalificati prin Italia sau Spania…

În urmã cu 3 ani de zile, timp de o sãptãmânã, în perioada 19-25 martie 2010, angajatii Agentiilor Locale pentru Ocuparea Fortei de Muncã din Valea Jiului au derulat un program special, la unitãtile miniere, program destinat minerilor care urmau sã se disponibilizeze. În cadrul acestuia, viitorii someri au fost informati despre legislatia referitoare la statutul de somer sau despre oportunitãtile de a-si gãsi un alt loc de muncã. În aceastã privintã însã, legal, în Valea Jiului, locuri de muncã nu prea existau (la fel ca si în prezent), în afarã de domeniul „constructii”. „Minerii disponibilizati care ar fi dorit sã se angajeze în altã parte, la o firmã privatã de exemplu, urmau sã piardã indemnizatia de somaj. Ar fi primit, în schimb, un venit de completare ce urma sã fie recalculat si care ar fi reprezentat jumãtate din media ultimelor 3 salarii avute, dar nu mai mult de 1/2 din valoarea de 1.426 de lei. Pe de altã parte, în Valea Jiului, singurele locuri de muncã oferite existau (la fel ca si în prezent) aproape numai în constructii. Altceva nu aveam ce sã le oferim celor care ar fi dorit sã se angajeze în respectiva perioadã. Din acest motiv, considerãm cã nu au fost prea multi cei care au reusit sã se angajeze în altã parte dupã ce au renuntat la minerit”, sustin reprezentantii agentiilor locale pentru ocuparea fortei de muncã din Valea Jiului. În total, în primãvara anului 2010, din cadrul CNH Petrosani au plecat 1.520 de persoane, 87 prin pensionare si 1.433 prin disponibilizare.

Mircea Nistor