Vaccinul  antigripal a fost retras din spitale si de la medicii de familie, dar cum ramane cu pacientii care inca nu s-au vaccinat si vor acum sa o faca?!

Distribuirea serului in institutiile pitalicesti si in cabinetele medicale, era in regim gratuit, de la Directia de Sanatate Publica. Dar, acum daca medicii nu mai au fiole, unde le-am putea gasi si mai ales cum?! “ Doar in farmaciile cu circuit deschis, nu in sistem gratuit, date de Directia de Sanatate.Trebuie cumparate !”, a declarat Dumitra Stefan, director Directia de Sanatate Publica Hunedoara.

Motivul pentru care vaccinul antigripal a fost retras, printr-un ordin al Ministrului Sanatatii, este acela ca o tulpina a serului nu continea toate elementele de imunitate. Pe piata, insa, exista si un alt timp de vaccin, care nu ar avea aceasta problema, dar care este produs de o alta companie farmaceutica, firma care nu are contract de furnizare cu Ministerul Sanatatii. Pana una, alta, cert este ca anul acesta, pana la finalul sezonului rece, in sistem gratuit nu vom mai avea parte de alte doze de vaccin. Familiile cu multi membri, spre exemplu, si-au manifestat nemultumirea ca trebuie sa plateasca o suma destul de mare pentru acest vaccin. Spre exemplul, in cazul uneia cu 4 copii plus cei doi parinti, banii care se platesc din buget sunt in jur de 150 de lei noi, asta in cazul in care facem referire la un vaccin cu pret mediu, de 25 de lei.  De asemenea, nu toate farmaciile au pe stoc vaccinuri antigripale, ci multe din ele trebuie sa comande in prealabil.

Luiza Andronache