10Coplata înseamnã birocratie. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii unitãtilor sanitare din Valea Jiului. Cu câteva zile înainte de aplicarea acestei taxe managerii spitalelor din Valea Jiului încã nu au stabilit sumele ce vor fi percepute pacientilor.

”La ora actualã din cunostintele pe care le avem si din ce s-a publicat pe site-ul guvernului, în cursul sãptãmâni trecute s-a aprobat contractul cadru pe 2013-2014, în mod normal aici este prinsã si aplicarea coplãtii de la 1 aprilie,dar din pãcate nu a apãrut si în monitorul oficial. Este motivul pentru care am amânat pânã în ziua de mâine si vom decide suma care va fi perceputã pacientilor externati cu data de 1 aprilie. Problema este cã trebuie sã aparã o hârtie oficialã în Monitorul Oficial sau mãcar un comunicat care sã spunã foarte clar care sunt categoriile care plãtesc si care sunt acelea care nu plãtesc. Adicã la un spital cã cel de la Petrosani care are undeva la 20.000 de externãri pe an pe internare continuã si undeva la 6-7-8000 de internãri de spitalizare de zi, trebuie sã stim foarte clar din acestea câte plãtesc dacã într-adevãr urgentele nu intra în discutie,mãcar din internãrile continue 60-65% sunt urgente, deci din start 13.000 nu plãtesc deci rãmân 7000 care plãtesc. Din punct de vedere efectiv al utilitãtii si functionalitãtii e o treabã pur birocraticã ce va trebui stabilitã si sã vedem cum o vom aplica”, a declarat managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.

Nici la Vulcan nu s-a stabilit încã ce sumã vor plãti pacientii externati pentru coplatã. Tot din acelasi motiv ca la Petrosani. Pânã când în Monitorul Oficial nu va fi

publicatã hotãrârea conducerile unitãtilor sanitare nu pot lua nicio decizie.

Monika BACIU