9Cu totii ne dorim o Vale a Jiului cu mai multe locuri de muncã, un trai decent si nu în ultimul rând o vale curatã si primitoare pentru noi în primul rând, dar si pentru potentialii turisti care ne calca granitele.

Dar din pãcate nici la capitolul curãtenie nu stãm foarte bine. Aproape fiecare ghenã de gunoi este foarte plinã si mai mult decât atât desi au fost amenajate spatii speciale si îngrãdite pentru aruncarea gunoiului menajer aceste se dovedesc a fi neîncãpãtoare pentru tonele de gunoi care se tot adunã.

Desi au fost aduse tot feful de containere pe care în mod normal este scris ce fel de gunoi trebuie sã aruncãm din pãcate nimeni nu tine cont de asa ceva. Pe lângã aceste resturi menajere care sunt aruncate mai existã si multe alte lucruri precum electrocasnice care sunt aruncate sau pur si simplu lãsate lanfa ghenele de gunoi.

O astfel de priveliste o putem întâlni în orasul Petrila unde aproape toate locurile special amenajate pentru gunoi sunt foarte pline. Mai mult decât atât cei fãrã adãpost care mai cauta prin gunoaiei pot si ”viziona” programele preferate asta datoritã faptului cã sunt foarte multi ”binevoitori” care îsi aruncã toate electrocasnicele stricate la gunoi.

Dar o inagine si mai dezolantã o constitue animalele domestice care se plimba nestingherite si mai mult decât atât mai si mãnâncã din aceste gunoaie pe care altii le aruncã. Bineînteles cã cei mai bine îsi fac loc porcii în acest peisaj dezolant care de cele mai multe ori sunt lãsati liberi din curti mãcar în acest fel proprietarii gãsind o solutie simplã pentru a nu mai trebui sã îi hrãneascã.

Cel mai rãu este faptul cã marea majoritate a acestor animale care mãnâncã toate gunoaiele mai devreme sau mai târziu vor fi comercializate la negru riscând astfel sã se îmbolnãveascã mai ales cã printre aceste gunoaie îsi au culcusul si foarte multi sobolani care sunt purtãtorii a mai multor boli.

Acest fenomen nu va fi stopat atâta timp cât autoritãtile locale nu iau nicio mãsurã si cu privire atât la gunoaie cât si în amendarea proprietarilor care îsi lasa animalele sã mãnânce din aceste locuri.

Monika BACIU