Denis, un mic artist cu suflet mare si talent urias. Cu o atitudine relaxatã,  lejer, la catedrã, Denis le-a dat o lectie tuturor. Si chiar dacã e mic, cei mari îl privesc cu admiratie.  Nu are nici 13 ani, dar predã cot la cot cu profesorul sãu de arte plastice, istoria artei.

SAMSUNGDenis Rus a reusit sã revolutioneze ideea de lectie predatã exclusiv de profesor la o scoalã din Petrosani, acolo unde artistul Robert Hummel, profesorul sãu de desen, i-a dat girul. Au intrat în tandem la orã, iar dacã profesorul a rãmas în picioare, Denis s-a asezat cuminte la catedrã,de unde a intervenit de fiecare datã când a avut ceva interesant de completat. Si le-a vorbit copiilor pe întelesul lor. Le-a spus cum Picasso, cãci la o lectie despre cubism a participat el, a fost crezut mort la nastere. „L-au lãsat deoparte pe bebelusul, care avea nu mai putin de 35 de prenume, crezându-l mort. Unchiul sãu fuma, iar când a dat fumul pe copil, acesta a reactionat. Asa si-au dat seama cã, unul

dintre cei mai importanti pictori ai lumii, era viu”, le-a explicat Denis, ascultãtorilor sãi cu 2 ani mai mari.

A venit cu picanterii din viata de copil a marelui Picasso, iar clasa a VIII-a l-a ascultat cu sufletul la gurã. Ideea le-a plãcut enorm copiilor mai mari, care îl privesc cu admiratie. „Cum sã fie? E bine, chiar dacã e mai mic decât noi. Stie mai multe decât noi. E ca si cum ar fi unul dintrre noi, dar mai citit. Mi s-a pãrut interesant ce ne-a spus despre Picasso, chiar dacã eu nu sunt asa obisnuit cu genul acesta de predare”, a declarat unul dintre elevii de clasa a VIII-a care a asistat la ora la care Denis a predat cot la cot cu profesorul sãu. „Mi se pare ceva normal, dar a venit aici si ne-a zis lucruri interesante. E un om care va ajunge undeva departe si nu mã deranjeazã dacã e mai bun decât mine, chiar dacã sunt mai mare”, a declarat în completare o altã colegã de clasa a VIII-a. „A fost o lectie ce m-a impresionat foarte mult si sunt foarte uimitã cã un copil de clasã mai micã decât noi, ne poate învãta  pe noi, cei care suntem mai mari ca si el, lectii de viatã”, a declarat o altã colegã de clasa a VIII-a.

SAMSUNGDenis Rus e un mic geniu, care îl iubeste pe da Vinci, cu vaste cunostinte, premiant si cu zece pe linie, cãruia profesorii îi cer de multe ori opinia. Asta pentru cã au cui si el are pãreri pertinente. El, însã,  se crede un copil obisnuit. Cum e sã fiide partea cealaltã a bãncilor în care stã zi de zi, ne explicã chiar el. „E un lucru foarte interesant si am avut plãcerea sã fiu aici si sã îmi împart cunostintele cu colegii mei mai mari si sper sã ne întâlnim la fel de mai multe ori, dacã vor vrea”, a spus Denis, care a adãgat cã stie toate aceste lucruri ce le-a împãrtãsit cu colegii lui mai mari pentru cã îi place sã studieze mult.

A predat o lectie despre Pablo Picasso, dar a recunoscut cã în sufletul sãu stã alt artist. „Si Picasso îmi place, dar chiar dacã toti pictorii mã atrag într-un fel, am o plãcere sã mã uit la lucrãrile lui Leonardo da Vinci. Este un unicat. Mi se pare mai interesant, desi si cubismul are caracteristicile lui cu care impresioneazã si punctul lui forte e cã putem noi interpreta ce e acolo”, a adãugat Denis Rus.

Denis e salutat cu apelativul „profesore” si nu e nicio ironie în glasul colegilor lui mai mari sau mai mici. El deseneazã figurativ, pentru cã perioada renascentistã e cea care îi place. Profesorul sãu, Robert Hummel spune cã a gândit astfel ora de istoria artei, pentru cã Denis are ce sã spunã si îi va încuraja si pe alti copii sã facã la fel.

„Denis Rus mi-a usurat foarte mult munca de profesor. Facem acest duet, pentru cã eu am convingerea cã initiez un proiect dedicat copiilor supradotati. Si nu e unic Denis, dar e printre cei mai buni. Eu am zis cã în orice scoalã sunt copii care au potential mult mai mare decât ceea ce li se cere la clasã. E bine sã facem astfel de demersuri si sã luãm copii ca altfel de parteneri în educatie. Mai ales când descoperim copii cu atât de multe cunostinte e pãcat sã nu îi dai posibilitatea sã le expunã, pentru cã, ati vãzut, colegii lui mai mari sunt captivati”, a spus Robert Hummel, care lalectie a fost mai mereu completat de Denis.

Denis ajutã si la clasa la care învatã si vine cu la fel de multe completãri. În plus, Denis nu e un anonim. „Denis are si o rubricã permanentã într-un ziar cotidian local. Este si membru al Cercului de arte de la Casa Studenteascã din Petrosani si cunostintele teoretice de arte plastice le-a dobândit singur, în mare parte, pentru cã programul scolar e limitat si nu poti preda atât de mult, încât tot colectivul sã tinã ritmul. Si atunci el e autodidact, iar din ce stie el le împãrtãseste si colegilor lui, care din curiozitate si din dorinta de a-l egala sunt atenti altfel. Asta pentru cã un astfel de elev e greu de egalat”, a adãugat Robert Hummel, profesorul de arte plastice si directorul Scolii Avram Stanca.

Denis Rus s-a fãcut remarcat de mic si din mâna sa ies lucrãri de exceptie. Nu e pasionat, însã, doar de desen, ci este unul dintre cei mai buni copii din scoala sa.

Diana Mitrache