Lucrãrile din Parâng, stop joc. Pentru moment, lucrãrile de dezvoltare a domeniului schiabil din masivul Parâng au fost stopate de cei de la ministerul Turismului.

Administratia localã din Petrosani nu a primit niciun leu în acest an pentru continuarea investitiei. Mai grav este faptul cã primarul Tiberiu Iacob Ridzi nu crede cã pentru acest an vor exista bani de la Guvern pentru acest proiect.

”În acest moment si din cauza vremii lucrãrile sunt oprite însã pe acest an nu am primit nicio alocare financiarã de la Ministerul Dezvoltãrii. Existã posibilitatea din punct de vedere tehnic însã din ce discutii si previziuni sunt se pare cã nu vom primi în acest an bani pentru domeniul schiabil dar existã posibilitatea la rectificarea din iulie sau septembrie sã poatã sã fie alocati acesti bani dacã vor fi fonduri”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Situatia privind lucrãrile de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng este incertã. Nu se stie dacã vor continua lucrãrile sau dacã vor fi stopate. Cert este faptul cã niciuna din cele douã variante nu este beneficã pentru Petrosani si pentru turismul din zonã.

”Depinde dacã se va lua decizia conservãrii lucrãrilor sau stoparea lor, va fi mai complicat. Cu sigurantã pentru noi nu ar fi beneficã, însã costurile pe termen mediu si lung s-ar putea sã fie mai mari decât costurile de nealocare la timp al banilor”, a mai spus edilul petrosãnean.

Edilul petrosãnean spune cã încearcã pe cât posibil ca din fonduri proprii sã finalizeze telescaunul TS3.

”Noi vom sustine continuarea atât cât ne va permite bugetul local”, a mai precizat sursa citatã.

Începând din anul 2009 si pânã în prezent, Consiliul Local al municipiului Petrosani a beneficiat de câteva zeci de milioane de lei de la bugetul de stat pentru lucrãrile de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Pentru implementarea proiectului ”Schi în România”, la Petrosani s-au alocat 25.889.000 de lei în decursul celor patru. Ani. Astfel, în 2009 s-a alocat suma de 1.725.000 de lei, în 2010 cei de la Petrosani au primit un milion de lei. Anul de glorie pentru acest proiect a fost anul 2011 când s-au primit 15 milioane de la Guvern pentru lucrãri, iar în anul 2012 s-au alocat 8.164.000 de lei.

Pentru investitie, însã, sunt necesare peste 50 de milioane de lei. Constructia unuia dintre telescaune a demarat anul trecut, dar nu au mai fost bani. Acum cei din primãrie sperã sã obtinã fonduri, iar cel de al doilea va lega pârtiile din munte pânã pe vârfurile unde vor fi create pârtiile din proiect. Valoarea totalã a contractului este de 283.694.595 lei, 5.392.049 lei TVA, adicã total: 337.597.044 lei.

Pânã acum, au fost executate pârtii dotate cu instalatii de zãpadã artificialã, în lungime de 10.641 m (2a=2.824 m, 2c+2e=1.105 m, 4b=1.942 m si prelungire 4b=1.320m, 3c=1.245m si 3b=2.205m).

Au fost receptionate urmãtoarele echipamente tehnologice:

– instalatie zãpadã artificialã – 3.897.323 lei;

– masina bãtut zãpadã tip Ratrack 400 CP – 1.272.431 lei;

– tunuri zãpadã 3 buc.; lãnci zãpadã 7 buc. – 1.009.560,84 lei;

– statie pompare apã complet echipatã pentru instalatia de zãpadã artificialã- tablou electric general distributie SP 300 – 670.378,16 lei;

Au fost executate lucrãri în valoare totalã de 34.695.054,73 lei.

Apã si canal în proiect

Instalatia de alimentare cu apã este prevãzutã pe o lungime de 23.387 m. Potrivit proiectului, tot în Parâng se va realiza si instalatia de canalizare, prin montarea unei conducte principale de canalizare care va prelua apele uzate menajere începând cu zona Slima, pânã în municipiul Petrosani, urmãrind cursul de apã a pârâului Maleia, precum si traseul drumurilor de acces în zonã. Reteaua de canalizare a cabanelor Vârful Parâng si Vârful Badea aflându-se în zona cea mai înaltã, vor constitui începutul retelei de canalizare. Aceastã conductã se va continua în aval si va prelua apele uzate de la Centrul de servicii Slima, de unde va urma traseul pe valea Pârâului Gruniu, unde va colecta apele uzate din zona ANEFS. Apele uzate colectate din zona Hotelului Rusu vor fi preluate în zona statiei de plecare a telescaunului existent. De aici, conducta de canalizare îsi va continua traseul descendent de-a lungul drumului, spre Petrosani pânã în zona str. Constructorul, unde se va cupla la reteaua de canalizare a orasului, având punct final Statia Dãnutoni. În plus, la munte va fi realizatã si instalatia de producere a zãpezii, care va cuprinde:

– captare de apã si statie de pompe (pe pârâul Jiet);

– un bazin de apã de 100 m3 la confluenta Gruniului cu Maleia;

– un bazin de apã de 5 m3 la „Cãsuta din povesti”;

– statie de pompe si retea de conducte de medie si înaltã presiune;

– 30 de tunuri de zãpadã;

– 2 lãncii de zãpadã.

Monika BACIU