10Aninoasa nu va primi bani de la Guvern. Guvernul României nu poate sprijini financiar orasul Aninoasa, cel putin nu acum. Existã însã posibilitatea alocãrii unor sume de bani, însã doar la rectificãrile bugetare. Acestea vor avea loc în urmãtoarele luni, nu acum.

”Sumele ce se alocã de la bugetul de stat pentru bugetele locale se aprobã prin legile bugetare anuale sau prin actele normative de rectificare a acestora, precum si prin hotãrâri ale Guvernului, în situatia alocãrii sumelor din Fondul de rezervã bugetarã la dispozitia Guvernului, elaborate conform prevederilor Hotãrârii Guvernului (…) pentru aprobarea regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de ducmente de politici publice a proiectelor de acte normative prcum si a altor documente, în vederea adoptãrii/aprobãrii. Prin legea bugetului de stat pe anul 2013, nr. 5/2013, pentru bugetele locale s-au alocat sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale ale comuntelor, oraselor, municipiilor si judetului care se repartizeazã pe unitãti administrativ-teritoriale”, se aratã în documentele Ministerului de Finante.

Solutai însã e simplã. Administratia localã se poate împrumuta pentru a plãti integral arieratele, cel putin asta e solutia oferitã de reprezentantii Ministerului de Finante.

”Ca urmare, în conditiile în care situatia financiarã a unitãtii administrativ-teritoriale permite, aceasta poate contracta împrumut pentru achitarea integralã a arieratelor (…), cu încadrarea în limita de îndatorare de 70%”, se mai aratã în document.

Peste 5 milioane de lei reprezintã valoarea totalã a arieratelor înregistrate de Primãria Aninoasa, cea mai sãracã administratie din judet care este pe cale sã punã lacãtul pe usã. Din suma totalã, 3,5 milioane de lei este creditul la bancã, contractat de vechiul edil, cu acceptul Consiliului Local Aninoasa, iar diferenta sunt sume datorate cãtre diversi furnizori de produse si servicii. O parte dintre datorii va fi însã rezolvatã cu ajutorul unui împrumut luat din Trezorerie cu care se vor achita sumele datorate societãtilor ce au cerut deja executarea silitã a  Primãriei Aninoasa.

Monika BACIU