Mihaela Rãdulescu si Cãtãlin Botezatu au venit în Valea Jiului si nu oricum, ci gata sã promoveze acest loc, acolo unde fiecare îsi face foarte bine treaba. Fie cã a fost vorba despre promovare, modã, cãrti, fie de ajutoare, ambele vedete au avut doar cuvinte de laudã si s-au aplecat spre locul în care noi ne încãpãtânãm sã trãim, si nu au regretat.

Botezatu a afirmat cã regretã doar faptul cã, pânã acum, nu a ajuns aici, iar Mihaela Rãdulescu a spus cã a venit la Petrila, dupã ce la Festivalul Brazilor de Crãciun, oameni de aici de la noi au impresionat-o.

 

Cãtãlin Botezatu: Îmi este rusine cã nu am venit pânã acum aici

1_1A descoprit un loc frumos, cu multe enrgii pozitive si încãrcat de spritualitate. Asa vorbeste Cãtãlin Botezatu, celebrul desinger international, despre Petrosani – locul pe care îl viziteazã în aceste zile pentru a gãsi fete si bãieti frumosi.

Botezatu ne-a mãrturisit cã a mai vãzut zona o singurã datã, din zbor, dar acum e încântat de ceeea ce a descoprit si chiar mâhnit cã nu si-a fãcut timp sã vinã aici. I s-a spus cã aici sunt mineri, cã zona e gri si asta i-am sugerat si eu întrebându-l cum de a ales Petrosaniul ca loc de casting si lansare de carte, ori parfum. „Sunt pentru a doua oarã în Valea Jiului, dar prima oarã am venit doar cu un prieten la un hotel. În zbor am survolat zona si am fost surpins sã descopãr un peisaj  minunat. Acum am venit cu masina si îmi este rusine cã pânã acum nu am vãzut acest loc, acest defileu frumos si, nu în ultimul rând, sunt putin dezamãgit cã toti acesti munti pe care s-au început niste lucrãri extraordinare sunt lãsati în paraginã vis-a-vis de aceste lucrãri. Este o mare oportunitate pentru tursim, dacã se va continua acesatã investitie din Parâng. Cred cã vor fi niste pârtii deosebite, extrem de atractive atât pentru români, cât si pentru strãini.

Îmi place extrem de mult, chiar dacã mi s-a spus asa ”vezi cã este Petrosani, nu e chiar asa…”, Nu!!! Nu este asa. Asearã am coborât în oras si am fost surpins decât de frumoase erau bisericile luminate. Asta înseamnã cã în acest oras sunt oameni cu suflet, oameni încãrcati de spritualitate. Este un loc sio zonã extraordinarã. Mai ales cã, putin mai încolo, e zona Hategului. Sunt fascinat de lumea aceea minunatã din Tara Hategului, o iubesc si la fel esi Mãnãstirea Densus sau Prislop – o mãnãstire cu multã energie si spritualitate. Aveti aici Sarmisegetuza – o altã zonã nemaipomenitã. Pentru mine Hunedoara si, toatã acestã zonã e un loc care ar trebui promovat mult mai mult. Spun asta din pãcate, pentru cã nu înteleg cum nu e promovatã. Nu înteleg cum fac altii muzee în aer liber si noi avem Sarmisegetuza si Castelul Huniazilor, Hategul si muntii acestia si nu vãdde ce nu îi punem în valoare”, ne-a mãrturisit Cãtãlin Botezatu.

1_2Nu a uitat sã spunã cã aici s-a scris istorie încã de pe vremea dacilor, dar nu a vrut sã sufle o vorbã în plus despre contemporanii nostri Bianca Drãgusanu, ori Miron Cozma, lãsând trecutul în trecut, dar trãind prezentul cu gândul la viitor. „Pentru mine Hunedoara înseamnã istorie si nu am sã spun Bianca, nici Miron Cozma, pentru cã sunt legate de trecut si eu trãiesc în prezent si în viitor si Hunedoara e un judet plin de lucruri minunate, o regiune cu oameni minunati”, a rãspuns elegant Cãtãlin Botezatu, chiar dacã si Monica Vlad i-a sugerat cã as fi dorit un rãspuns legat de cei doi mai sus mentionati.

Botezatu ne-a vorbit, în schimb, despre intentia lui de a gãsi fete si bãieti frumosi aici, dar si despre vânzãrile pe care le face brand-ul sãu în Hunedoara si în Valea Jiului. „Atât eu cât si Monica am lansat cartea în toate colturile tãrii. Noi suntem datorifatã de toti cititorii nostri sinu conteazã cã suntemla Bucuresti, Paris, Milano sau Petrosani, pentru cã eu îmi respect publicul si consumatorii de modã. Sunt si aici oameni care pot aprecia ce a scris Monica si, ti-am spus,  statisticile îmi aratã cã eu vând foarte mult aici, de la lenjerie pânã la carte si de ce nu si un show?! Pentru cã pretextul venirii mele aici e prezentarea de modã de aici si pentru a da un bonus cu un casting. Sper sã gãsesc cele 6 fete de care am nevoie. Bãietii care vin vineri sunt cei pe care îi vedeti în prezentãrile mele de modã, în reclame, în spoturi publicitare. Încercãm sã îmbinãm cei mai de top bãieti ai momentului cu cele mai „fitoase” fete ale voastre”, a conchis designerul.

Monica Vlad, cea care i-a scris cartea autobiograficã, ni l-a prezentat pe Cãtãlin ca fiind „un om cu suflet mare, un prieten adevãrat, exact asa cum l-am descris în cartea mea”. Ne-a invitat, însã, pe toti sã îi scriem pe Facebook despre cum vedem noi cartea, tocmai în ideea de a putea sã pregãteascã viitoarele douã editii.

De la Monaco, la Petrila, prin grija Mihaelei Rãdulescu

1_3Tinerii din Monaco s-au simtit la noi ca într-o poveste. O poveste cu copii buni, dar cu multe lipsuri, care iau masa la Salvati Copiii si care tot aici, la Petrila îsi fac lectiile, ori se uitã la un televizor sau se joacã la calculator – lucru absolut imposibil în cãsutele lor sãrãcãcioase. Pentru niste adolescenti care învatã la Monaco acest fapt nu a fost decât o poveste tristã pe care ei au înseninat-o, iar iepurasul de Pasti a venit mai repede, tocmai dintr-un loc de poveste, cu oameni bogati. Dar poate cã lucrurile nu ar fi stat la fel, fãrã  primirea, cu gogosi dulci, calde si ochii în lacrimi de bucurie, pe care copiii nostri au stiut sã i-o facã Mihaelei Rãdulescu si echipei sale de adolescenti de la Monaco. „Ideea a pornit de la faptul cã am vrut sã conving scoala de la Monaco, unde învatã si copilul meu, sã nu mai mergem atâta cu ajutoare în Africa. Nu cã nu ar fi nevoie si acolo, dar ei aveau o obisnuintã din asta si eu am vrut sã le schimb un pic mentalitatea. Plus cã ei nu fac genul acesta de excursii filantropice. Adicã sã si meargã, ci doar trimiteau ajutaorele. Si eu am spus cã ar fi o experientã minunatã si asa i-am convins. Sunt copii minunati de 16, 17 ani si, credeti-mã chiar a fost de poveste, pentru cã ei sunt niste care au crescut în niste conditii minunate. Sunt impresionatã cã au vrut sã vinã ca voluntari, cã nu i-a obligat nimeni. Acolo nu existã sã îi punã cineva la scoalã sã facã obligatoriu ceva si atunci le-am pus cap la cap aceste argumente, le-am arãtat câteva imagini pe care le am de la Gabriela Alexandrescu, de la Salvati Copiii, care ne-a zis ce e aici. Am lucrat, deci, la factorul sentimental, la cel organizatoric si, când mi s-a spus cã vin cu noi si mame si copii si profesori am fost eu impresionatã. Sunt un grup de 24 de oameni, toti de acolo”, a spus Mihaela Rãdulescu.

Iepurasul a venit de la Nisa

Un autocar mare, plin cu bunãtãti si oameni buni a venit vineri seara la Petrila. A intrat pe poartã si oamenii aceia, obisnuiti cu luxul, au cãrat pe brate, timp de câteva ore, prin viscolul de afarã, pachete cu hãinute si alimente. Mihaela Rãdulescu a spus cã si anul trecut i-a convins pe acesti copii de la Monaco sã strângã pantofii care le-au rãmas mici si sã-i trimitã aici, la  Petrila, dar vineri a venit cu un munte de ajutoare. „Cei din clasele mici au strâns,de aceastã datã pantofi. Cei mijlocii au strâns bani, punându-si mamele sã facã prãjituri.Si eu am fãcut!

Le-au vîndut la licitatia de prãjituri, au strâns bani cu care am cumpãrat rechizite, cãrti si jucãrii, iar pe cei mari i-am pus sã strângã si haine. Si uite asa s-au strâns 824 de kilograme de ajutoare, care au plecat de la Nisa la Petrosani, iar aici gãsit exact pe cine trebuie si povestea e simplã”, a adãugat Mihaela Rãdulescu, care a plâns atunci când a dat cu ochii de copiii care i-au cerut autografe pe tricouri.

Fiecare copil a fost impresionat în felul lui si aplecat acasã cu câte un pachet mare, de abia îl cãrau, dar si cu tricourile cu atograf. „Mi-a dat autograf Mihaela Rãdulescu. Nu mã asteptam deloc sã o vãd aici la Petrila. O stiu de la televizor”, spune unul dintre copiii care vin la centrul din Petrila.

„Legãtura cu Mihaela Rãdulescu vine de la Festivalul Brazilor de Crãciun, la Bucuresti. Probabil meritãm si noi un pic mai mult si de aceea a venit aici. A mai fost si fratele ei, dar acum ne-au coplesit cu atentiile, cu cadourile,iar copiii au plecat foarte fericiti si încãrcati cu cadouri si la ei a venit deja iepurasul de Pasti. Tinerii de la Monaco le-au oferit copiilor niste umerase si ei au spus cã acest lucru semnificã faptul cã ne-au agãtat, deci vom avea o prietenie trainicã”, a adãugat Valeria Popescu, presedinta Organizatiei „Salvati Copiii!” Hunedoara.

Norocul a tinut cu copiii  din Petrila. Asta pentru cã în week-endul care a trecut 700 de zboruri au fost anulate din cauza vremii nefavorabile, însã avionul în care

s-au îmbarcat adolescentii din Monaco a plecat si a aterizat în sigurantã la Bucuresti. Mihaela Rãdulescu a spus cã acesti copii, obisnuiti cu o viatã minunatã la Monaco, au plecat dintr-un loc cu soare, au ajuns la Bucuresti pe o ploaie urâtã si au debarcat la Petrila în viscol si zãpadã si au aflat cã autocarul lor nu a putut urca pânã la Rusu, în Parâng, unde erau cazati, cã drumul era acoperit de zãpadã. A fost nevoitã sã cearã sprijin autoritãtilor locale si nu a ezitat sã-l apostrofeze pe primarul Ilie Pãducel pentru gropile prin care a trecut aici. „Ei nu au mai fost niciodatã într-o tarã asa de funny, ca sã nu folosesc alt cuvânt. (…) Pe ei nu îi premiazã nimeni pentru asta si asta e impresionat la ei. Eu mai vin aici cu copii care vor sã ajute, dar promiteti-mi cã primii bani pe care îi obtineti la buget, puneti-i la sosele. Eu nu am mai vãzut asa ceva, ca aici”, a spus Mihaela Rãdulescu, dar Ilie Pãducel a tinut sã precizeze cã gropile erau la intrarea în Petrosani si nu la Petrila. „Vã asigurãm cã, data viitoare când mai veniti, de la Salvati Copiii spre Parâng, nu veti mai merge prin Petrosani, ci pe ruta Pretrila – Jiet – Parâng”, a completat Pãducel.

Diana Mitrache