7Lopãtarii din Valea Jiului stau la pândã. Este vorba de cei care au fãcut o traditie din a fura cãrbunele din vagoane.

Prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a precizat cã acesti oameni sunt mereu în alertã si asteaptã sã prindã o portitã în care sã fure materia primã extrasã din minele de huilã din Valea Jiului.

”Stiu cã din pãcate se furã, sunt foarte mulet dosare penale, sunt foarte multe amenzi, sunt constient cã s-a diminuat nivelul acestor furturi si din pãcate când depunem aceste eforturi, asteaptã orice clipã vulnerabilã si atacã vagoanele de cãrbune”, a declarat Vasilescu.

Potrivit sursei citate, cei care trebuie sã îsi ia mãsuri de sigurantã pentru a evita astfel de evenimente sunt agentii economici implicati în acest proces.

”Grupul de lucru privind sustragerile de cãrbune si cele referitoare la furturile de cãrbune din Valea Jiului unde împreunã cu celelalte institutii implicate, respectiv Politie, jandarmi si bineînteles agentii economici care sunt în zonã facem tot ceea ce este posibil astfel încât sã diminuãm aceste furturi”, a mai precizat prefectul judetului Hunedoara.

În ceea ce priveste paza garniturilor de tren, aceasta nu poate fi asiguratã de jandarmi.

”Jandarmii nu pot sã pãzeascã garniturile de tren, ei nu au nici aceste atributii si nu pot nici mãcar contra-cost sã presteze aceste servicii. Obligatia revine actorilor economici care sunt implicati, fiecare cu partea ei de responsabilitate. Avem doi transportatori, CFR marfã si GFR. Avem SNH, Compania de Închideri Miniere, avem termocentrala de la Paroseni avem de asemenea CFR Infrastructurã care are infrastructura feroviarã din aceastã zonã, deci foarte multi implicati”, a mai spus sursa citatã.

În Valea Jiului au loc aproape zilnic furturi de cãrbune din vagoane. Fenomenul poate

fi stãpânit cu mare

dificultate.

Monika BACIU