Firmele de exploatare a lemnului nu respectã legea si folosesc apa pe post de drum. Bustenii trec direct prin albiile râurilor si pâraielor, iar celor acre exploateazã lemnul în parchetele forestiere nu le pasã. Aici intervine Garda de Mediu, asa cum s-a întâmplat zilele trecute pe Taia, în zona Petrilei, dar cazul nu este singular.

4_1siteCu ochii pe câstigul imediat si pe profitul cât mai mare, multe dintre firmele de exploatare a lemnului nu se mai uitã ce lasã în urmã. Polueazã apele, distrug drumuri de acces si ridicã din umeri atunci când sunt trase la rãspundere. Obligatiile de mediu sunt facultative chiar si atunci când prin activitatea lor lasã mii de oameni fãrã apã. S-a întâmplat pe taia, dar si în alte zone ale judetului, acolo unde pãdurile sunt tãiate, iar lemnul este transportat la vale. Si nu de azi de ieri, ci de ani întregi. De exemplu, activitatea firmelor care exploateazã lemn în amonte de statia de tratare de la Taia de 7 ani creeazã aceleasi probelme, „De 7 ani, în fiecare primãvarã existã aceste probleme. Anul acesta, douã sãptãmâni, pe noi, ApaServ, ne-a costat foarte mult, având în vedere cã am bãgat reactivi. Pentru a dat apã la populatie, turbiditatea trebuie sã fie maxim 100 si noi am avut turbiditate de  300. Nãmol, mâl venea în statia de tratare a apei si a cerut ajutorul Gãrzii de mediu, care a venit si chiar îi multumesc comisarului sef Bogdan pentru modul în care s-a implicat în aceastã problemã”, a declarat Costel Avram, directorul SC Apa Serv. Valea Jiului SA.

Avize obligatorii. În teorie, doar

În principiu, firmele respective au un caiet de sarcini pe care trebuie sã le respecte. Trebuie sã amenajeze niste podete, ca sã nu treacã lemnul prin albia râului. Dar acestea costã si ei nu mai fac aceste podete. Aici intervin comisarii de mediu, care spun cã multi se feresc chiar si sã obtinã avizul de la Apele Române, absolut obligatoriu în teorie. „Nu toti au, pentru cã nu îndeplinesc conditiile corespunzãtoare pentru a  exploata în zona apelor si atunci nu obtin aceste avize sau se feresc de ele, pentru cã implicã niste costuri. Trebuie inclusiv întocmitã o documentatie si multi se feresc de aceste avize. Din aceastã cauzã se produc aceste nereguli si suntem nevoiti sã luãm mãsuri, sã-i amendãm, sã le oprim chiar lucrãrile si asa mai departe. Nici mãcar nu se gândesc cã afecteazã alte surse de care populatia are absolutã nevoie, adicã apã curatã, aer curat, etc”, spun cei acre vegheazã la respectarea mediului înconjurãtor. De exemplu, în cazul Taia, firmele care lucreazã la aceste parchete forestiere nu aveau respectate toate normele impuse impuse prin autorizatia de mediu, dar, cu toate acestea trãgeau tare si foloseau albia pe post de drum. Probleme sunt însã peste tot în judet, nu doar într-o zonã anume.

Avertismente si chiar amenzi

Garda de Mediu Hunedoara este cu ochii pe aceste firme si, pe lângã planurile periodice de actiune, se prezintã la orice  sesizare fãcutã de populatie, cu conditia sã nu fie anonimã. Dacã rãmânem la exploatarea lemnului, nereguli sunt mai ales în ceea ce priveste depozitarea si transportul lemnelor din zonele forestiere, fie cã vorbim despre drumuri afectate sau ape poluate. Iar disfunctionalitãti s-au gãsit atât în Valea Jiului, cât si în zona Bradului, în Tinutul Pãdurenilor sau în zona Orãstiei. Pentru cei gãsiti în culpã se merge de la avertismente la sanctiuni contraventionale, în functie de gravitatea faptei.

Carmen Cosman