Ne întoarcem în epoca de piatrã. În cazul unor calamitãti, locuitorii din municipiul Petrosani, cel putin o parte din ei se vor întoarce în epoca de piatrã. Sãptãmâna trecutã, reprezentantii administratiei locale de la Petrosani au testat sirenele de alarmare în caz de calamitate.
În cazul în care s-ar ivi o situatie de acest gen, doar jumãtate din petrosãneni ar supravietui. Asta deoarece adãposturile special amenajate în acest sens au o capacitate de 18 mii de locuri. Existã însã si alternative. Cei care nu prind un bilet ”VIP” adicã în buncãre, se pot adãposti în pesteri.
”La nivelul municipiului Petrosani existã patru adãposturi speciale de asemenea sunt luate în evidentã toate subsolurile blocurilor din Petrosani, aproximativ 240 de astfel de locatii unde se pot adãposti aproximativ 18000 de oameni în caz de probleme. Alte adãposturi se amenajeazã atunci când este decretata starea de necesitate se mai iau în calcul si Pestera Boli, tunelurile dintre Pestera Boli si Banita de la Merisor”, a declarat Nicu Tascã, purtãtor de cuvânt Primãria Petrosani.
Mai mult decât atât, în cazul unor calamitãti adãposturile se amenajeazã la momentul în care a fost decretatã starea de urgentã.
”Asa cum prevede legea pentru acest lucru ele se pot amenaja doar atunci când va fi nevoie”, a mai precizat sursa citatã.
Subsolurile blocurilor nu pot fi amenajate în asa fel încât acestea sã devinã buncãre. Asta datoritã faptului cã majoritatea sunt inundate sau au devenit depozite ale locatarilor. Tinând cont de faptul cã în municipiul Petrosani sunt peste 35 de mii de locuitori si 18 de mii de locuri disponibile în buncãre, doar jumãtate dintre acestia ar supravietui în cazul unor catastrofe.
Primãria municipiului Petrosani acordã ajutoare de urgentã în cazul unor calamitãti, cel putin asa precizeazã informatiile de pe portalul administratiei locale.
Monika BACIU