8_siteParcurile industriale reprezintã reindustrializarea României. Dupã ce ani la rând s-a încercat înfiintarea unor parcuri industriale în Valea Jiului, proiect sortit esecului, acum ministerul Economiie, Varujan Vosganian considerã cã aceste parcuri pot duce la reindustrializarea tãrii.

Dezvoltarea parcurilor industriale constituie un domeniu important in Strategia de reindustrializare a Romaniei, a declarat, la Suceava si la Bistrita, ministrul Economiei, Varujan Vosganian

„Eu nu îmi pun atât problema ca sectoarele industriei sã redevinã ce au fost, cat a unei industrii care sã fie adecvatã realitãtilor secolului XXI. Tin foarte mult la industria alimentarã, fara de care nu putem imagina un Program de modernizare a satului romanesc, foarte mult si la mica industrie mestesugãreascã si la industria orizontalã. Eu nu cred cã întreprinderile mici si mijlocii se pot dezvolta doar prin ele insele, ci doar  împreunã cu marea industrie. A face frizerii si patiserii e bine, dar nu e destul. Obiectivul este sã dezvoltãm industria micã, atelierele mestesugãresti si breslele meseriasilor, care sã fie localizate în zonele suburbane sau rurale. (…), a explicat ministrul.

El a dat ca exemplu si investitiile în tehnologiile moderne, care sunt sustinute la nivel guvernamental. „România este performantã în laser. Existã cel putin douã centre, Bucuresti si Iasi, extrem de performante si în avangarda mondialã. Am alcãtuit un colectiv împreunã cu colegii mei Nica, Costoiu si Varujan Pambuccian, cu care lucrãm pe aplicarea tehnologiilor 3D, adicã imprimantã volumetricã si nanometrie, care sã fie aplicabile în România si cu care sã intrãm direct în prima linie a industriilor europene”, a precizat Vosganian.

Ministrul Economiei considerã cã reindustrializarea trebuie sã cuprindã si satul românesc. El a mai spus cã reindustrializarea trebuie sã se facã pe baza unor investitii private si presupune inclusiv o colaborare cu Ministerul Educatiei în ceea ce priveste corelarea cererii cu oferta de pe piata locurilor de muncã, indeosebi prin dezvoltarea invatamantului tehnic. Potrivit ministrului, prima sedintã a comisiei ce va lucra la strategia de reindustrializare a tãrii va avea loc în data de 28 martie, iar strategia ar putea sã fie finalizatã în luna septembrie a acestui an. În plus, Varujan Vosganian a mentionat cã existã numeroase cereri de redeschidere a unor mine de pe teritoriul României, care au fost închise, însã nu existã legislatie care sã permitã acest lucru. În plus, Varujan Vosganian a mentionat cã existã numeroase cereri de  redeschidere a unor mine de pe

teritoriul României, care au fost închise, însã nu existã legislatie care sã permitã acest lucru.

Parcurile din judetul Hunedoara, omise de ministru

Vosganian a spus cã strategia guvernului are în vedere înfiintarea acestor parcuri industriale, precizând cã deja sunt discutii în acest sens la Iasi, Brasov, Ploiesti, Cluj, Bucuresti dar si in alte localitati care dispun de spatii adecvate. Asta în conditiile în care si la nivelul Vãii Jiului s-a discutat îndelung despre înfiintarea unor parcuri industriale.

Monika BACIU