In perioada de criza, dar nu numai, un mod usor de a face bani este acela de a te dezbraca in fata unei camere video, in timp ce, dincolo de camera, un barbat, mai mult sau mai putin satisfacut de viata lui personala, plateste. Si nu bani putini. Internetul abunda de anunturi adresate fetelor din toate judetele tarii, indemnate sa lucreze la videochat. Castigurile anuntate depasesc de multe ori salariile unui director de multinationala, insa munca, dupa cum sustin cele care practica deja aceasta meserie, este mult mai putina. Si mai placuta, spune ele… nu trebuie decat sa te dezbraci si sa stii putina engleza.

„Cautam fete si baieti pentru sectiuni de non-adult sau adult, dar si cupluri. Nu exista conditii impuse, veti lucra de acasa, deci discretia este asigurata. Este necesar sa cunoasteti limba engleza la nivel minim. Se ofera bonusuri lunare, ajutor pentru orice problema legata de acest job si seriozitate maxima. Se ofera un bonus de colaborare de 300 de euro, iar castigurile pot depasi 2.000 de euro”, se arata intr-unul din anunturile unor asemenea firme.

Pe site-ul unei alte firme de videochat se vorbeste despre castiguri, platile fiind facute bilunar. Modelele pot lucra de acasa sau de la studio, insa cele care opteaza pentru slujba aceasta de acasa, trebuie sa indeplineasca niste conditii minime: sa aiba un calculator destul de performant, sa aiba o camera in care sa poata lucra fara a fi deranjate, cu un decor frumos si o canapea confortabila, sa aiba o camera web buna sau o camera video montata pe trepied, dar si o conexiune buna la internet.

Acelasi site garanteaza maxima discretie: „Pentru siguranta si confidentialitatea modelelor noastre, toate site-urile cu care colaboreaza acest studio videochat au Romania banata, deci nimeni necunoscut nu va putea sa va vada pe site-uri”.

Insa, dincolo de faptul ca o astfel de afacere este perfect legala, ramane problema morala. In timp ce unii spun ca nu e nimic rau in a te dezbraca pe internet si sa iei si bani pentru asta, altii sustin ca videochatul reprezinta o forma clara de prostitutie.

„In cei cinci ani de cand lucrez la videochat s-au schimbat multe in viata mea. La inceput eram timida, dar acum iubesc ceea ce fac si castig foarte multi bani, imi pot permite tot ce vreau. Nu consider ca este prostitutie, trebuie sa traiesc din ceva si pana imi voi termina facultatea, este un mod onorabil. Nimeni nu m-a obligat sa ma culc cu nimeni, stau acasa si primesc bani”, ne spune Amalia, de 23 de ani.

„Este o sursa frumusica de venit din cate am auzit, dar asta pentru cei care stiu si limbi straine. Totul depinde de cum a fost educat fiecare si de situatia in care se afla. Daca nu are de ales si nu stie sa faca altceva, daca ceea ce face ii ofera satisfactie materiala sau de alta natura… este alegerea fiecaruia pana la urma. Daca ies banuti si nu trebuie sa faci nimic practic nu mi se pare ceva atat de rau. Fiecare are posibilitatea de a alege ce vrea sa faca in viata”, este de parere si Andreea, de 20 de ani.

„Este o forma de prostitutie, cred ca este destul de clar. Si doar nu credeti ca le pune sa se dezbrace si atat… Videochatul e prostitutie pe internet. E posibil ca in viitor sa iti dauneze o astfel de escapada din trecut, pentru simpla motivatie a banilor. Banii vin si pleaca, dar trecutul si petele din trecut raman.  Sunt bani castigati usor, dar mai bine iti castigi banii din greu, dar te simti mandra de ceea ce esti si de educatia si principiile pastrate intacte cu care ai crescut”, spune Camelia, de 30 de ani.

Pe langa fete, sunt si baieti care agreeaza o astfel de slujba. „Eu cu asa ceva ma ocup si pe toti cei carea sunt impotriva ii invit la mine acasa, sa vada ce casa faina mi-am facut. E misto ca intr-adevar se castiga bani frumosi, dar ca baiat e mai greu, fetele fac bani multi de ae urma strainilor si nu e mare branza sa faci asa ceva. Ca daca ar fi sa spun despre cateva site-uri si sa dau detalii cum sta treaba in domeniu, sunt sigur ca mai mult de jumatate din fete s-ar apuca de treaba, mai ales cand e vorba de 1.000-2.000 de dolari pe luna facuti acasa. Dar asta e, fiecare cu parerea lui: unii muncesc pe branci pentru 10 milioane pe luna si altii o freaca la rece acasa. Intr-adevar, uneori e rusinos, dar banos si alteori amuzant”, spune si Iulian, de 26 de ani, din Petrosani.

„Eu ma gandesc ca nu e mare lucru sa faci sex virtual pentru suma frumoasa de bani, mai ales cu oameni pe care nu ii vei cunoaste vreodata… doar vorbesti si simulez. Atat! Ce mare chestie… problema e de mentalitate”, crede Rodica, de 26 de ani.

„Videochat… cautati voi pe net ce inseamna. Sau mai bine incercati. Nimeni nu va obliga sa va dezbracati si sincer nu este o crima sa faci asta. Sunt de acord ca nu e deloc decent, insa este o lume virtuala… poti lua totul ca pe un joc. Depinde de ceea ce simti pentru asta. Suntem diferiti si avem viziuni diferite asupra acestui subiect. Unora li se pare o prostie, unora ceva banos, altora un joc sau chiar ceva amuzant si distractiv. Fiecare alege ce vrea sa creada despre asta si cat de aspru poate judeca un om care este foarte posibil sa fie de treaba, bun, bland, cu un suflet mare”, spune si Luisa, de 30 de ani.

Anamaria NEDELCOFF