Furturile repetate din gospodãrii i-au revoltat pe locuitorii unui cartier din zona de nord a municipiului Petrosani. Oamenii amenintã cã vor face poterã pentru cã politistii sunt depãsiti de situatie.

Ultima loviturã a fost datã duminicã noapte, când dintr-o gospodãrie de pe strada Poienilor, hotii au furat o bicicletã. În urmã cu câteva zile, aceeasi locuintã a fost cãlcatã de hoti ziua în amiaza mare, iar un vecin care i-a surprins, a fost amenintat de „magneti”. Pãgubitul a depus plângere pentru furt, însã sansele de a-si recupera bunul în valoare de circa 500 de lei sunt mici dacã luãm în calcul rãspunsul politistilor care i-au preluat plângerea. „Pe la ora 22 au intrat în curte si au furat bicicleta, atât era de valoare. Mergeam cu ea la muncã, am mare nevoie de ea. Nu de mult mi-au furat gardul din plasã de sârmã de la grãdinã. Acum câteva zile au intrat pânã în curte ziua în amiaza mare si au furat tot ce era fier. Am fost la politie sã depun plângere si mi s-a spus cã ei nu prea au ce face. Cã nu sunt oameni destui, cã o sã vadã dacã prind hotul, dar sunt sanse mici ca sã îmi recuperez bicicleta. Le-am spus si hotul cã l-am vãzut pe stradã când mergeam sã depun plângere. Este un recidivist din Bosnia care a mai furat din cartier si e liber. Un alt vecin a rãmas si el fãrã gard iar la altuia i s-a furat din curte tot ce putea fi dus la fier vechi”, spune Cristi, bãrbatul pãgubit. Hotii sunt din Bosnia, cartierul învecinat, si avem tot timpul probleme cu ei.

Vor sã facã poterã

Locuitorii cartierului sunt disperati pentru cã hotii zburdã prin gospodãriile lor si si-au luat si câte trei câini pentru a-i tine la distantã. Totul este în zadar, asa cã ultima solutie este sã facã ei de pazã. „Ne adunãm cu furci, topoare si coase si facem poterã dacã nu este lege pentru hoti si politistii spun cã sunt putini si nu-i pot prinde. Ne facem singuri dreptate, îi prindem la furat si avem noi grijã sã fie pedepsiti. Altã solutie nu vãd. Nu este normal ce se întâmplã, trebuie sã dormim cu frica în sân cã intrã peste noi. O sã doarmã ei dacã numai asa se poate”, spun locuitorii cartierului. În zonã are locuinta si un procuror din cadrul Parchetului Petrosani care pânã acum a scãpat de hotii din Bosnia. Pe de altã parte este explicabil de ce politistii din Petrosani nu dau o importantã prea mare unor furturi pe care le considerã mãrunte. Au în lucru dosare grele pe care nu le pot solutiona de ani de zile. Un exemplu ar fi furtul de bijuterii de la Jiul, loviturã datã în anul 2011 si care a rãmas cu autor necunoscut. Atunci s-au furat peste douã kilograme de bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de lei, iar hotul sau hotii sunt liberi ca pasãrea cerului. ªi acesta este doar un exemplu.

Maximilian Gânju