Credinciosii care s-au obisnuit sã meargã la Mãnãstirea Colt s-ar putea trezi cã nu mai au unde sã asiste la slujbe. Din cauza datoriilor, lãcasul de cult este pus pe lista executãrilor silite.

1_1siteEgali în fata lui Dumnezeu si a legii. Cam asa au gândit, probabil, cei de la Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã (ANAF), care a început procedura de executare silitã a mai multor biserici cu datorii din tarã. Pe lista datornicilor se aflã si Mãnãstirea Colt din judetul Hunedoara, care are de platã cãtre bugetul de stat peste 6.500 de lei, potrivit datelor fãcute publice de Fisc. Iar  din cauza acestor datorii, statul ar putea pune sechestru pe cutia milei, la fel ca si pe celelalte bunuri ce pot fi vândute în contul sumelor restante, în timp ce portile bisericilor s-ar putea închide.

O bisericã – monument istoric

Mãnãstirea Colt este situatã în comuna Râu de Mori, judetul Hunedoara. Este una dintre primele mãnãstiri atestate pe teritoriul României, fiind construitã la începutul sec. XIV, undeva prin anii 1310-1315 de familia Cândestilor. În secolul XV s-a întemeiat aici o sihastrie, sub influenta Mãnãstirii Prislop. Aceasta a functionat pânã în a doua jumãtate a secolului XVII, când calvinii i-au izgonit pe cãlugãri de aici iar mãnãstirea a rãmas în paraginã pânã în anul 1989, când Episcopia Aradului a decis restabilirea vietii monahale aici. În 1995 schitul capãtã viatã prin stabilirea aici a unui grup de cãlugãri.

Biserica mãnãstirii este din piatrã, fãrã temelie, cu contraforturi, în formã de navã cu altar si naos. Are un turn în formã pãtratã, ce era folosit si pentru apãrare, care a avut în interior trei camere. Scãrile turnului sunt verticale si anevoioase. În ultimele douã încãperi, cele mai de sus, locuiau odinioarã cãlugãrii. În interiorul bisericii se aflã o picturã fãcutã în jurul anului 1350 de acelasi pictor Stefan, care a pictat si Bisericile din Ostrov si Densus.

Carmen Cosman