Sute de vârstnici din toate colturile tãrii si-au dat întâlnire la Straja în judetul Hunedoara, pe pârtia de schi la a 42-a editie a Cupei Veteranilor. Printre venerabilii competitori s-a aflat si un schior de 84 de ani care nu a ratat nici o editie a competitiei.
Vârstnicii au avut parte de o vreme cum de mult n-a mai fost în statiunea din Valea Jiului, cu soare, zãpadã multã si pârtii perfecte.
Circa 200 de schiori cu vârsta de peste 40 de ani s-au întrecut pe pârtiile de schi din Statiunea Straja la Cupa Veteranilor, o întrecere la fel de veche precum statiunea în sine. Pensionarii au venit din toate zonele tãrii, atât pentru cele douã probe ale concursului, cea de schi si cea de schi pe doage de butoi, dar mai ales pentru petrecerea de dupã concurs. „Este un mod de a ne revedea, un pretext pentru noi de a ne întâlni si a depãna amintiri. Multi dintre noi ne stim de o viatã, tocmai de aici din Straja. Din tinerete ne întâlneam pe pârtia de schi din statiune pentru cã pe vremuri, iarna, aici ne petreceam concediile. Este foarte frumos în fiecare an si sper sã ne revedem cu bine si la anul”, spune Ionel (64 de ani), unul dintre concurenti.
Campionul competitiei
Iosif Racotea (84) este cel mai vârstnic concurent de la editia din acest an a concursului. Schiazã de la vârsta de 10 ani si nu a ratat nici mãcar o singurã editie din cele 42 de când existã Cupa Veteranilor Straja. „Dacã se poate eu sper sã vin si la a 50-a editie a Cupei Veteranilor. N-am pierdut nici una pânã acum si mã simt extraordinar de fiecare datã când vin la Straja”, a spus veteranul.
O doamnã în vârstã a tinut cu tot dinadinsul sã participe la concurs desi avea mâna în gips. A schiat mai bine decât oricând si a luat „aurul” la categoria ei de vârstã. „Din dragoste pentru schi am venit si la Cupa Veteranilor si desi am mâna în ghips am ocupat primul loc. Doar nu era sã nu concurez, nu schiez cu mâinile”, a spus Simina Asandei (57 de ani).
Cãzãtura de pe doage
Atractia întrecerii a fost si în acest an momârlanul pe doage, un bãstinas care în loc de schiuri s-a dat pe pârtie cu doagele de la butoiul cu brânzã. S-a pus la cale pentru curajosi chiar si o întrecere pe doage între schiorii care au învãtat sã coboare pârtiile în vremuri când schiurile însemnau chiar foastãna butoiului de varzã ori de brânzã.
Bucãtile de scândurã nu prea i-au ascultat pe temerari, asa cã întrecerea a fost demnã de cascadorii râsului. Rând pe rând mai toti au cãzut mãcar o datã de pe doaga neascultãtoare si a fost musai o cãzãturã spectaculoasã. Recompensã au fost aplauzele spectatorilor care i-au fãcut pe vârstnici sã uite de durere. „Am avut peste 200 de concurenti, mai multi ca în anii trecuti ceea ce este o bucurie pentru noi. Au venit pentru a se reîntâlni si nu pentru premii. (…) Vor mai urma si alte competitii în perioada urmãtoare pentru cã vremea tine cu noi. Avem zãpadã de un metru si jumãtate în Straja, ceea ce ne face sã prelungim sezonul”, a declarat Emil Pãrãu, administrator Statiunea Straja. La finalul concursului participantilor le-au fost acordate diplome si premii de cãtre organizatorul competitiei, dar si o petrecere care s-a anuntat sã tinã pânã dupã miezul noptii.
Maximilian Gânju