6_siteValea Jiului a cunoscut furia naturii la sfârsitul sãptãmânii trecute. Apele s-au revãrsat si au rupt drumul care duce la Schitul de la Valea Ungurului din Vulcan. Codurile portocaliu de inundatii si cel galben de ploi, s-au adeverit întocmai.

Dupã nici douã ore de la intrarea în vigoare a codului portocaliu, natura s-a dezlãntuit. În Valea Jiului a fost alertã maximã în fiecare oras, iar cea mai gravã situatie care s-ar fi putut întâmpla, a fost prevenitã, din fericire. Au lipsit câtiva cm ca Jiul de Vest sã iasã din albie, însã reprezentantii Apelor Români împreunã cu pompieri, au muncit non stop pe parcursul noptii de joi spre vineri la îndiguirea malurilor cu saci de nisip. La Vulcan, însã, furia naturii s-a cunoscut întocmai, iar muncitorii de la primãrie au  lucrat toatã noaptea pentru remedierea pagubelor. Primarul Gheorghe Ile a stat în teren pânã târziu în noapte. Drumul spre Schitul de la Valea Ungurului  a fost pur si simplu luat de viiturã. “Au fost câteva portiuni unde apa a spãlat drumul si am reusit cu utilajele sã redresãm situatia. Am fãcut canale transversale peste drum si am reusit sã trecem de pe versantul estic pânã în pârâul mare, ca sã putem ajunge la mãnãstire. Am lucrat cu cinci utilaje”, a  spus Gheorghe Ile, primarul Municipiului Vulcan.

6_1siteLa fata locului, în noaptea furtunoasã de joi spre vineri a fost si prefectul Sorin Vasilescu. De altfel, el s-a deplasat în toatã Valea Jiului pentru a monitoriza situatia.

“Chiar dacã avertizarea meteo ne spunea de 20- 25 de litri pe metri pãtrat, iar pe alocuri chiar si 50, am constatat cã în Valea Jiului, în 15 ore, precipitatiile au fost chiar si de 72 de litri pe metru pãtrat. Din pãcate, furia naturii si-a spus cuvântul”, a declarat Sorin Vasilescu, prefectul judetului Hunedoara.

Muncitorii si utilajele de la primãrie au lucrat si în orele care au urmat pentru a reface drumul spre Schitul Sfântul Nicolae.

Cu viitura în garajele de la Vulcan

Tot la Vulcan, mai multe garaje au fost luate de ape de parcã ar fi fost niste cutii de carton. Un pârâu a iesit din albie, iar la fata locului, în sprijinul localnicilor au venit si pompierii militari. În noaptea furtunoasã de joi spre vineri, pârâul de pe Valea Lupseascã, din spatele zonei Peco de la intrarea în Municipiul Vulcan, a crescut foarte mult în debit si a inundat mai multe garaje, iar douã masini au fost avariate.

„A crescut apa si mi-a luat garajul, pur si simplu. Nu am stiut ce sã fac. Când l-am construit aici, pârâul era doar un firicel de apã, nici nu m-am gândit vreodatã cã se va întâmpla asa”, a spus proprietarului unui garaj distrus de ape. “A venit viitura, a luat garajul unui vecini, l-a dãrâmat pur si simplu, iar la mine a intrat apa înãuntru”, a spus proprietarul unui alt garaj.

Pompierii militari au intervenit în sprijinul localnicilor. Ei au lucrat non stop pret de câteva ore pentru ca situatia sã nu se agraveze.

6_2site“Am fost anuntati cã  s-a revãrsat pârâul Valea Lupseascã si cã au fost afectate mai multe garaje si anexe. Ne-am deplasat cu un camion si o moto-pompã remorcabilã, iar de la primãrie au venit cu un buldozer, asa cã am reusit sã facem ca apa sã nu se mai deverseze pe stradã ”, a declarat plutonier adjutant Ovidiu Cristea, sef Gardã de Interventie – Detasamentul de Pompieri Petrosani.

Reprezentantii primãriei au fost la fata locului si a doua zi pentru a evalua pagubele si pentru a reface drumurile care duc spre anexele oamenilor din zonã.

Luiza Andronache