SAMSUNG15 ani de 15 martie. Municipiul Petrosani din Valea Jiului si orasul înfrãtit Varpalota din Ungaria au marcat, de Ziua Ungariei, 15 ani de colaborare si au semnat un program comun pentru 2013.

Municipiul Petrosani a fost gazda unui eveniment care a marcat, pe de o parte Ziua Maghiarilor, iar pe de altã parte, 15 ani de înfrãtire cu orasul Varpalota din Ungaria.  La întâlnire a participat primarul Tiberiu Iacob Ridzi, de la Petrosani, secretarul primãriei din Valea Jiului, Adrian Negoe si oaspetii maghiari din Varpalota, delegatia fiind condusã de secretarul primãriei din localitatea înfrãtitã, Sandor Tamas.

Cu acest prilej a fost semnat calendarul manifestãrilor comune ce vor avea loc la Petrosani si Varpalota. „Suntem la al 15-lea an decolaborare pe aceastã linie. Proiectul pentru anul 2013 este unul deosebit, chiar dacã în acest an conditiile financiare nu sunt cele mai bune, nici la noi, nici în Ungaria. Spre deosebire de alti ani, anul acesta vomavea si schimburi între functionarii si serviciile din primãrii,  pentru a ne îmbunãtãti activitatea. Continuãm si schimbul de copii, pe linia activitãtilor sportive si culturale. Pânã la urmã e o colaborare foarte bunã în urma cãreia dezvoltãm legãturi”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani.

Oaspetii maghiari au declarat la Petrosani cã se simt ca în vizitã la niste prieteni si cã cele mai bune relatii sunt cu comunitatea din Petrosani, chiar dacã orasul Varpalota e înfrãtit cu alte 3 localitãti din Europa. „Dintre cele 4 orase înfrãtite cu Varpalota, Petrosani este cel mai important pentru noi si dorim ca acest lucru sã îl folosim în interesul nostru comun.

An de an aceste colaborãri s-au dezvoltat si deja avem planuri de viitor comune. Noi am prins în bugetul local un capitolseparat destinat colaborãrii cu municipiul Petrosani si, întotdeauna cu mare drag îi asteptãm pe cei din Petrosani la noi la Varpalota. Pentru mine, însã, venirea la Petrosani e ca o vizitã la niste prieteni”, a declarat Tamas Sandor, vice secretar Primãria Varpalota.

Primul eveniment la care vor participa membrii celor douã comunitãti este cel dedicat Zilelor Municipiului Petrosani, care va avea loc la începutul verii. Pânã atunci, însã, de 15 martie, oaspetii maghiari au participat la evenimentele din Valea Jiului, care au marcat Ziua maghiarilor de pretutindeni.

Diana Mitrache