6_siteMai multe imobile dintr-un cartier select al municipiului Petrosani prezintã un risc ridicat pentru trecãtori din cauza cosurilor de fum si a balcoanelor, care riscã sã se prãbuseascã în orice clipã.

Autoritãtile locale ar interveni însã legea nu le dã acest drept. Inspectoratul în Constructii este cel care constatã pericolul si le pune în vedere proprietarilor sã remedieze problema.

Cartierul Dimitrov din municipiul Petrosani este una dintre cele mai selecte zone ale municipiului însã si cu cel mai mare pericol pentru locuitori. Construit în urmã cu mai bine de jumãtate de secol dupã modelul sovietic, cu blocuri pe douã niveluri care formeazã o cazematã si cu înãltime foarte mare, cartierul are astãzi

adevãrate capcane mortale atât pentru familiile care locuiesc acolo cât si pentru cei care trec prin zonã. Blocurile au fost prevãzute cu cosuri înalte de fum si balcoane, însã regulile privind securitatea în constructii erau altele decât astãzi.

6_1siteOdatã cu trecerea timpului cosurile de fum s-au degradat, la fel si multe dintre balcoane, iar acum se pot prãbusi în orice clipã. O parte a locatarilor acestor imobile au înteles pericolul si si-au demolat hornurile periculoase si chiar balcoanele, sau le-au consolidat. Multi însã mizeazã pe faptul cã nu li se poate întâmpla chiar lor, însã dacã o persoanã are de suferit de pe urma indolentei lor, cum s-a mai întâmplat în tarã, sunt direct rãspunzãtori. Însã numai dacã au fost notificati de cãtre inspectorii în constructii asupra pericolului si li s-a pus în vedere sã îl înlãture.

Maximilian Gânju