Milioane de euro plãteste firma care trateazã apa în zona Taia din Valea Jiului din cauza exploatãrilor forestiere, care, teoretic, sunt oprite. Asa se face cã acum apa vine cu impuritãti si este foarte murdarã, iar cei de la statia de tratare din Estul Vãii Jiului nu mai stiu cum sã procedeze.

SAMSUNGNumai în week-endul care a trecut, statia a fost la un pas de a fi opritã si populatia risca sã rãmânã fãrã apã potabilã din cauza turbiditãtii, iar specialstii ne explicã cum se pot cheltui sume uriase pentru ca, apa pe care o bem sã fie potabilã. „În aceste zile am avut o tulburare permanentã a apei care a venit în valuri. În functie de cum erau exploatãrile de pãdure. Am fost în sus pe cursul apei si am vãzut cã se taie lemne. Apa vine murdarã si turbiditatea a ajuns de la 18, cât e normal, la 22,5, dar am avut si 300”, a declarat Mihaela Sitea, sefa Statiei de tratare a Apei Taia.

Atât municipiul Petrosani, partea de Nord, cât si toatã zonade Est a Vãii Jiului primeste apã  de la statia de pe Taia, iar pentru ca aceasta sã poatã fi folositã, e nevoie de reactivi. Apa Serv cheltuieste sume uriase pentru a contracara efectul tapinarilor. Si asta de ani de zile. „Implicã anumte costuri. Chiar pânã la 2.000 de euro costã solutia pe care o folosim 24 de ore. Si nu mi se pare normal sã functionãm cu reactivi din cauza unor oameni care nu respectã legea”, a mai adãugat Mihaela Sitea.

Situatia treneazã de ani buni si cei de la Ape au cerut inspectorilor de mediu sã ia mãsuri, însã, chiar dacã teoretic exploatarea lemnului e opritã, masinile coboarã la vale cu butucii tãiati

în week-end, iar apa e murdarã. „Într-o adresã venitã de la Garda de Mediu ne spune cã aici sunt oprite exploatãrile de lemn, dar, din pãcate, sâmbãtã a fost a doua zi consecutiv când s-a exploatat. Noi avem, fotografii cu nãmolul din apã”,  spune Costel Avram, director SC Apa Serv.

Exploatãrile forestiere sunt închise pe hârtie, iar cei de la ape sunt decisi sã cearã ajutor celor care pot opri acest fenomen. Asta pentru cã totul implicã niste costuri mari si disfunctionalitãti în sistemul ce alimenteazã o mare parte din populatia Vãii Jiului.

Potrivit specialistilor, actiunea exploatãrilor forestiere nu se manifestã doar în momentul

realizãrii acestora, ci si în timp, ceea ce face ca efectul poluant sã se mentinã si sã se accentueze în timp. Din cauza eroziunii solului în zonele de exploatare a lemnului turbiditatea se mentine în timp la valori ridicate.

În utlimii 7 ani, reprezentantii SC Apa Serv au fãcut numeroase sesizãri la: Ocolul Silvic Petrosani, Composesoratul Obstea Jiana – Petrila, Garda de Mediu, Consiliul Judetean Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Directia de Sãnãtate Publicã, Inspectia Silvicã Judeteanã, Directia Apele Române.

Astfel Apa Serv  nu numai cã nu-si poate onora contractele de furnizare a apei potabile cãtre o partre  a populatiei 24 de ore din 24, dar are si pierderi financiare din aceastã cauzã.

Diana Mitrache