În timp ce minerii se plâng cã nu au materiale cu care sã lucreze si îsi pierd viata în explozii cauzate si de lipsurile din subteran, sefii lor fac afaceri cu energie electricã.
Au realizat o retea care transportã energia electricã de la EM Lonea pânã în vârf de munte, o zonã sãlbaticã ce apartine de Petrila, unde mai multi oameni influenti din Valea Jiului au cabane. Pentru cã sefii nu pot sta la lumina opaitului sau a lumânãrii, din patrimoniul EM Lonea s-au scos transformatoare de mii de euro, chiar si ortaci care sã facã reteaua de alimentare, dar si kilometri de cabluri de transport a energiei. Totul la cererea a „patru oameni ai muncii” dupã cum îi place sã spunã chiar unuia dintre sefii EM Lonea. Ba chiar ca niste buni samariteni, sefilor li se pare absolut fireascã risipa de materiale si echipamente.
O retea de electricitate construitã dupã cu i-a tãiat capul pe sefii Minei Lonea, pe proprietãtile oamenilor, se întinde la iesirea din cartierul Lonea si duce într-o zonã sãlbaticã aflatã la câtiva kilometri de Petrila. Acolo a fost o cabanã ce a apartinut odinioarã Companiei Nationale a Huilei si în care sefii minerilor chefuiau în voie. Din 2004 cabana a trecut în proprietatea Primãriei Petrila, în contul datoriilor pe care le avea mina cãtre administratie. De atunci Primãria a închiriat-o unui afacerist controversat din localitate, anchetat pentru evaziune fiscalã si amendat în repetate rânduri pentru contrabandã cu alcool. Acesta a devenit peste noapte si distribuitor de energie electricã pentru cei cu cabane din zona Voievodu. CNH-ul a fãcut un contract cu el si-i furnizeazã curent pe care afaceristul sã-l vândã si celorlalti proprietari de cabane.
Alba neagra cu bunurile minei Lonea
Printre posesorii de cabane este si un fost sef al fostei Companii a Huilei. Poate cã n-ar fi nimic în neregulã dacã sefii minerilor nu s-ar încurca în declaratii si contrazice unul pe altul. Astfel, în timp ce directorul Societãtii Nationale a Huilei din Petrosani, Nicolae Drãgoi sustine cã instalatia de electricitate fãcutã cu resursele EM Lonea merge la o statie de captare a apei ce apartine subunitãtii miniere. „Referitor la alimentarea Cabanei Voievodu, noi SNH nu alimentãm Cabana Voievodu ci o statie de ape de unde este alimentatã EM Lonea. De la acea statie este alimentatã acea cabanã Voievodu, dar este alimentatã contorizat. O sã trimit corpul de control referitor la alimentarea cabanei unui fost director al CNH, dar nu am cunostintã de asa ceva si nu s-a fãcut o asemenea alimentare la acea cabanã. O sã trimit corpul de control, dar stiu cã nu sunt probleme la EM Lonea”, sustine generalul SNH, Nicolae Drãgoi. Inginerul sef de la Lonea sustine cã de fapt reteaua nici nu are curent pe ea si cã s-a fãcut cu materialele minei pentru cã asa era normal. „Sunt niste consumatori pe care nu pot sã-i dau, acum nu este în functiune. Existã cereri din partea mai multor persoane si sunt montate aici (n.r. echipamentele electrice al EM Lonea) ca urmare a solicitãrii mai multor persoane care locuiesc în zonã. A unor lucrãtori de la Mina Lonea, a patru oameni ai muncii si pentru cã în zonã nu existã o altã posibilitate de alimentare cu energie electricã”, conchide Gabriel Zamora, inginer sef EM Lonea.
Primãria, bat-o vina!
Dupã ce s-au încurcat în explica?ii, ?efii minerilor spun cã de fapt toatã re?eaua fãcutã pe spatele minerilor n-ar mai fi a lor ci a Primãriei Petrila care a preluat fosta cabanã a ortacilor. Edilii îi contrazic. „Primãria orasului Petrila a intrat în posesia cabanei în anul 2004, când s-au dat toate activele si terenurile cãtre primãrii ca sã nu se mai plãteascã impozitul. Nu ne-am ocupat si nu ne ocupãm de cabane. (…) Nu m-a interesat cum este alimentatã cu curent dar Primãria Petrila nu a fãcut alimentarea cu energie electricã în zona respectivã. Instalatia de alimentare cu energie electricã a fost fãcuta de mina Lonea”, îi contrazice pe sefii minei, Ilie Pãducel, primarul Petrilei. Mai mult de atât reteaua de alimentare cu energie electricã a fost fãcutã si fãrã multe avize si autorizatii. Cablurile trec prin pâraiele montane, prin pãduri si pun în pericol fauna cinegeticã dar si viata turistilor. Desi au fãcut un control la fata locului, politistii, comisarii Gãrzii de Mediu si cei de la ITM s-au multumit doar sã constate cã lucrurile nu sunt în regulã. Cât despre mãsuri împotriva vinova?ilor sã le ia cine vrea. Ba chiar un inspector al Gãrzii de Mediu a simit, doar uitându-se de la distantã, cã resptectiva retea de electricitate nu este alimentatã. În schimb politistii din Petrila au vãzut neregulile si au fãcut un proces verbal urmând ancheta, dupã cum a explicat comisarul Alexandru Scafariu, adjunctul Politiei Petrila. Cum atributiile lor sunt limitate este greu de crezut cã ei vor putea face luminã.
Au mai fãcut afaceri cu curent
CNH Petrosani, actuala SNH a mai fost în centrul unui scandal asemãnãtor în urmã cu circa trei ani de zile când s-a descoperit cã minerii trudeau în subteran iar sefii fãceau afaceri necurate pe spatele lor. Atunci s-a fãcut o anchetã penalã pentru a se constata cum vinde mina energie electricã si dacã sunt prejudicii. Nimeni
n-a fost tras la rãspundere desi s-a constatat cã unitatea minierã a fost prejudiciatã. Ar mai fi de spus cã fostul CNH astãzi Societatea Nationalã a Huilei a avut pierderi de 8 milioane de lei într-o singurã lunã de functinare si va intra sub administrare specialã pentru a evita falimentul. Ar mai fi de precizat cã seful actual care nu vede nimic în neregulã, a fost certat în public de cãtre ministrul Energiei, Costantin Nitã, pentru cã nu a redus pierderile dar mai ales furturile de la compania pe care o conduce.
Maximilian Gânju