Nemultumiri în rândul angajatilor de la societatea care realizeazã serviciile de curãtenie la subunitãtile SNH. Cei 140 de angajati ai Euroserv Clean societate care a câstigat contractele pentru realizarea serviciilor de curãtenie la subunitãtile Societãtii Nationale a Huilei sunt nemultumiti cã nu si-au primit banii din luna decembrie. Asta ar fi a treia lunã consecutivã în care muncitorii nu si-au primit drepturile salariale.

”Din luna decembrie de pe data de 14 nu am mai primit, muncitorii de la curãtenie, niciun leu. Am scos extrase de cont de la banca prin care s-au specificat cã avem zero lei, am dat telefoane si ni s-a specificat cã nu existã bani lichizi pentru a ne plãti deocamdatã. În momentul în care vor avea vor suna la seful de departament si vor da acesti bani muncitorilor”, spune una dintre angajatele EUROSERV CLEAN.

O altã angajatã a societãtii se plânge de aceleasi lucruri. Femeia spune cã au luat legãtura si cu reprezentantii societãtii Euroserv Clean care le-au transmis cã nu au bani pentru plata salariilor.

”Nemultumirile noastre ale colectivului sunt urmãtoarele, nu ne-am primit salarile din 14 decembrie pânã în prezent eu nu am primit anul acesta salariul. Noi muncim dar nu stiu pentru ce. În situatia asta foarte greu ne descurcãm, a lucrat si sotul meu aici noroc cã si-a dat demisia si a plecat în altã parte. De lucru se cere dar nici mãcar acei 500 de lei sã ni dea si nouã sã ne bucurãm de ei. Sefii nostri de la Bucuresti ne zic cã nu au bani, cã nu stiu pânã când se va rezolva si nu stie pânã când. Ne tot mint de pe azi pe mâine”, spune o altã angajatã.

Oamenii spun cã au luat atitudine si cã au anuntat Inspectoratul Teritorial de Muncã, în speranta de a-si rezolva problemele.

”Am anuntat Inspectoratul Teritorial de Muncã de la Deva, a venit cel local a fãcut în scris pentru a se rezolva aceastã situatie în care suntem si în prezent tot în aceeasi situatie nerezolvatã. Am dori cu totii dar muncitorilor ceilalti le este fricã pentru cã sunt amenintati cã vor fi dati afarã”, mai spune femeia.

Situatia oamenilor este cu atât mai dramaticã cu cât au copii de crescut. Mai mult decât atât, ambii soti lucreazã la aceeasi societate, iar dificultãtile financiare sunt majore.

”Sunt mama de zece copii si trebuie plãtite utilitãtile pentru cã toate trebuie plãtite si mai ales cã si sotul meu lucreazã aici si este foarte greu. Suntem foarte disperati, dacã ni s-ar fi putut rezolva situatia într-o lunã ar mai fi fost ceva dar în conditiile actuale este ceva strigãtor la cer.lucrãm numai pentru a ni se dã ordine. Venitul meu este de 540 de lei”, a mai spus femeia.

Aduc materiale de acasã

Angajatii societãtii Euroserv Clean sunt plãtiti pentru a realiza serviciile de curãtenie la subunitãtile SNH. Ei se plâng si de faptul cã nu au materiale cu ce sã lucreze. Chiar si în conditiile în care ei nu si-au primit salariile de mai bine de trei luni vin si cu materiale de acasã.

”Materiale cu ce sã muncim nu am mai primit din noiembrie, curãtenie facem cu ce mai avem de acasã. Materiale, pot sã confirme si sefii de la Bucuresti, nu s-au mai dat din noiembrie”, spune una dintre angajate. Directorul SNH, Nicolae Drãgoi a percizat, vineri, cã în data de 4 martie 2013 a virat în conturile EuroServ Clean suma de 40.000 de lei.

EuroServ Clean din Vâlcea, societatea care se ocupã de curãtenia din birourile sucursalelor SNH si SNÎMVJ, si-a adjudecat un contract de ”servicii de curatenie birouri, holuri, bai, vestiare, grupuri sanitare”. Contractul a fost atribuit de Societatea Nationalã a Huilei Petrosani la suma de 215.912 RON, fãrã TVA. Contractul a fost atribuit societãtii fãrã o negociere prealabilã datoritã unei situatii ”de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva”.

Monika BACIU