Valea Jiului un loc frumos din punct de vedere geografic, dar foarte sãrac din din cauza lipsei locurilor de muncã si implicit din cauza banilor care sunt din ce în ce mai putini. Mai mult decât atât nici investitori din alte zone nu prea se aratã interesati de a începe o afacere aici la noi în zonã. Asta o recunosc si edilii din localitãtile din Valea Jiului care în strategiile lor de dezvoltare pentru perioada 2007-2013 au specificat aceste lucruri.
Multe din aceste persoane care poate doar s-au gândit sã îsi deschidã o afacere în Valea Jiului renuntã la idee din ca cauza piedicilor care li se pun de cãtre investitorii locali si autoritãti pentru cã cei mai multi dintre acestia nu si-ar dori o competitie acerbã cu alti oameni de afaceri din alte pãrti, chiar dacã acestia ar veni cu gânduri bune în a face ceva si pentru oamenii din Valea Jiului.
Un alt aspect care desi s-a petrecut cu multi ani în urmã îl reprezintã bine cunoscutele mineriade care au plecat din Valea Jiului si care au rãmas întipãrite în mintile oamenilor din întreaga tarã, si în special în mintile locuitorilor Bucurestiului care si în ziua de astãzi au o pãrere foarte proastã despre zona noastrã. Chiar si unii edili considerã cã mineriadele au defavorizat aceastã zonã. Unul dintre acestia este primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, care este ”bântuit” de fantasmele din anii ’90. În strategia de dezvoltare a localitãtii publicatã pe site-ul primãriei, la puncte slabe este sublinitã sintagma ”Imagine defavorabilã a zonei datoritã mineriadelor”.
Multi dintre cei care au hotãrât sã pãrãseascã Valea si sã-si croiascã un viitor în capitala tãrii întâmpinã si acum dificultãti în a se adapta pentru cã toatã lumea si în mai toate firmele si corporatile mari, oricât de calificatã ar fi o persoanã, vede în cei veniti din Valea Jiului niste mineri cu bâte care nu fac altceva decât sã devasteze sau sã ia lumea la bãtaie.
Cu aceastã ”reclamã” suntem nevoiti sã ne descurcãm în orice loc al tãrii în care mergem si mai mult decât atât sunt poate multe persoane care preferã sã spunã cu sunt din alte orase ale judetului decât din Valea Jiului.
Tinerii dinValea Jiului studenti în toate centrele universitare
Tinerii din Valea Jiului plecati în centrele universitare din tarã si nu numai încearcã sã schimbe perceptia oamenilor asupra Vãii Jiului si asupra oamenilor de aici. Totusi lumea ar trebui sã înteleagã cã toate acele lucruri regretabile s-au petrecut cu mult timp în urmã si cã totusi Valea Jiului este o zonã în care oamenii nu fac decât sã munceascã din greu în fundul pãmântului pentru a-si putea asigura traiul de zi cu zi si în primul rând pentru a putea asigura o educatie copiilor pe care îi au pentru cã aproape toti tinerii de la noi din zona chiar dacã fac parte din familii de mineri aleg sã-si facã studiile în orase mari pentru a-si crea un viitor si pentru a arãta lumii faptul cã prin muncã si seriozitate pot reusi în viatã si cã nu au nicio vinã cã s-au nãscut si au copilãrit în acesta vale care este de foarte multi numitã si Valea Plângerii.
Poate cã edilii încearcã prin toate strategiile si metodele de promovare sã schimbe imaginea neagrã a Vãii Jiului, în viitor, si poate cã si aceia care au avut de suferit de pe urmã mineriadelor sã poatã sã trecã peste acele momente mai putin plãcute si sã vadã acea ”fatã” frumoasã a Vãii Jiului si sã îndrãzneascã sã vinã aici sã se simtã bine, sã admire peisajele pitoresti si sã vadã cã vor avea parte de multã ospitalitate peste tot unde vor alege sã-si petreacã o vacantã fie ea de iarnã sau de varã.
Monika BACIU