”Dacã acesti copii ar fi avut ocazia sã fie prezenti la vernisajul expozitiei lor, alta ar fi fost, poate, personalitatea lor creatoare. Dar nu numai cea creatoare. Eu sunt convins cã alta ar fi fost personalitatea lor si respectul pentru o societate care acum vrea sã scape de problemele lor”- prof. Radu Chinta, Clubul Copiilor Petrila.
Alba Iulia, prin Consiliul Judetean, a gãzduit, ieri, expozitia de gravuri realizate de elevii cercului de artã popularã din cadrul Clubului Copiilor Petrila, profesor Radu Chinta. Tinerii artisti au avut o primã expozitie la Petrila, luna trecutã, expozitie care a fost apreciatã la superlativ.
Dacã edilii judeteni de la Alba au fost bucurosi sã-i gãzduiascã si sã-i promoveze astfel pe micii artisti, edilii Petrilei sunt mai greu de convins cã arta, cultura în general, este cel mai bun ambasador.
Petrilenii nu au gãsit câtiva litri de motorinã…
Desi orasul este extrem de bogat în activitãti, în initiative culturale ale unor oameni care doresc sã lase ceva urmasilor lor, care promoveazã si reprezintã Petrila în cercuri selecte, si care o smulg din statutul limitat de ”oras industrial în agonie”, edilii îi apreciazã conform zicalei ”te iubesc, dar te omor cu foamea”.
În acest caz, Primãria Petrila nu a gãsit un microbuz si câtiva litri de motorinã ca elevii-artisti sã poatã sã-si sustinã expozitia de la Alba Iulia. Primarul Ilie Pãducel dacã ar fi convocat mãcar taximetristii, ca sã nu mai vorbim de categorii protejate de oameni de afaceri, si le-ar fi cerut câte un litru de benzinã si tot ar fi rezolvat problema. Este vorba de copiii orasului, de Petrila care s-ar fi putut prezenta onorabil si ar fi avut de câstigat în imagine si prestantã chiar primarul si echipa sa.
În loc de bucurie, gustul mãslinei crude
Profesorul Radu Chinta îsi strigã durerea, în stilul caracteristic artistului, pe blogul sãu ”Arta si viata”.
”Azi ar trebui sã fiu putin mai fericit. Joi, 07.03.2013, expozitia ce am realizat-o împreunã cu elevii mei de la Cercul de Artã va fi vernisatã în centrul orasului Alba-Iulia. În cetatea istoricã, la Biblioteca Judeteanã. Adicã, copiii acestia vor reprezenta Petrila la o manifestare care fãrã prezenta lor va fi una ternã. Dacã eram într-o tarã civilizatã, care are prioritate nationalã educatia, s-ar fi gãsit câtiva litri de motorinã si un microbuz disponibil sã transporte putin peste 100 de Km un grup de copii valorosi. Sã-i transporte si sã-i pregãteascã pentru conditia de buni cetãteni. Dar este încurajat smecherul cvasi-descurcãret care nu cere nimic si care cine stie prin ce mijloace are bani…
Expozitia “FRÂNTURI DE GRAVURI”, se vrea atât un act artistic cât mai ales unul educational.
Cei care au fost curiosi sã vadã expozitia la Petrila sau cei care ne vor onora cu prezenta la Alba-Iulia au observat, sau vor observa, cã fiecare elev abordeazã un artist sau chiar un curent artistic. Lângã fiecare xilogravurã existã un text informativ, scris simplu, pentru cei care nu au prea avut contact cu arta si care doresc sã cunoascã mãcar la nivel informal notiuni de bazã. Pe lângã xilogravurã am deprins elevii mei cu o altã tehnicã dificilã. Linogravura.
Existã un numãr de 22 de lucrãri de linogravurã, înrãmate, care vor fi expuse în limita spatiului disponibil. Biblioteca Judeteanã “Lucian Blaga” dispune, totusi, de un spatiu limitat. Dacã acesti copii ar fi avut ocazia sã fie prezenti la vernisajul expozitiei lor, alta ar fi fost, poate, personalitatea lor creatoare. Dar nu numai cea creatoare. Eu sunt convins cã alta ar fi fost personalitatea lor si respectul pentru o societate care acum vrea sã scape de problemele lor”- scria prof. Radu Chinta, cu douã zile înainte de expozitia de la Alba Iulia.
Solidaritate si acelasi gust…
Presedintele Asociatiei Culturale ”Les amis de la France” Petrila, Ionel Zmãu, l-a însotit pe prof. Chinta pentru a imortaliza momentul artistic de la Alba Iulia – fotograful de serviciu. Colaborarea si sustinerea reciprocã a oamenilor de culturã ai Petrilei este reamarcabilã într-o societate care functioneazã pe principiul pãgubos cu capra vecinului.
”Prima expozitie, cât de cât adevãratã, a unor tineri coordonati de Radu Dacian Chinta a avut loc în sediul Asociatiei Culturale „Les Amis de la France?, fiind vernisatã în 30 octombrie 2005. Pe-atunci, singura galerie de artã din Petrila era cea a asociatiei. Au urmat numeroase colaborãri cu Radu. Si europene…
Citesc pe blogul lui Radu despre „gustul mãslinei crude?… Acelasi gust îl am si eu: nu gãsesc o cofinantare de aproximativ 1 000 de lei pentru ca Radu Dacian Chinta, însotit de doi tineri, sã reprezinte România (nu doar o asociatie culturalã din Petrila) la un seminar international care va avea loc în Republica Moldova. Asociatia, cu facturi neplãtite la gazul metan, este mai (re)cunoscutã, se pare, în Europa…” – a spus Ionel Zmãu, presedintele Asociatiei Culturale ”Les amis de la France” Petrila.
De precizat cã la expozitia de la Alba Iulia, fiul Tatianei Stepa, Cãtãlin Stepa si Florentin Budea au sustinut un recital folk ridicând valoarea organizãrii actului cultural, al oamenilor si copiilor Petrilei, ai Vãii Jiului.
Ileana Firtulescu