8_siteStrategie de privatizare pentru Complexul Energetic Hunedoara, Guvernul a aprobat, în sedinta din aceastã sãptãmânã, strategia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara.

”Hotãrârea adoptatã de Guvern asigurã cadrul legislativ pentru derularea privatizãrii acestui operator economic si contine prevederi privind declansarea si derularea privatizãrii prin majorare a capitalului social prin atragerea unui investitor strategic si dobândirea de cãtre acesta a unui pachet de actiuni reprezentând 51% din capitalul social al societãtii în cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni. Selectia investitorului se va realiza prin metoda licitatiei cu ofertã în plic, combinatã cu metoda licitatiei cu strigare, precedatã de negocieri desfãsurate pe bazã de oferte preliminare si neangajante”, se aratã în hotãrârea de Guvern.

Astfel, statul va vinde pachetul majoritar de actiuni al Complexului Energetic Hunedoara unui investitor strategic. Pretul de vânzare al actiunilor nou emise va fi cel putin egal cu pretul de ofertã sau cu pretul de referintã utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a pretului de ofertã, mecanism aprobat de cãtre Comisia Nationalã a Valorilor Mobiliare, în conditiile legii. Pretul de ofertã al actiunilor nou emise sau pretul de referintã al actiunilor nou emise, precum  si celelalte elemente ale vânzãrii se  aprobã de cãtre adunarea generalã extraordinarã a actionarilor Societãtii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara S.A., pe baza recomandãrilor intermediarului autorizat.

Comisia pentru coordonarea procesului de privatizare are urmãtoarea componentã. Ministrul delegat pentru energie sau un secretar de stat numit prin ordin al ministrului – presedinte;  un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice; un reprezentant din cadrul Cancelariei Primului-Ministru, numit de primulministru; seful Oficiului Participatiilor Statului  si Privatizãrii în Industrie sau un reprezentant desemnat prin decizie a tefului

acestei institutii; un reprezentant al Ministerului Economiei desemnat prin ordin al ministrului; directorul general al Societãtii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara S.A.

Societatea Comercialã Complexul Energetic Hunedoara S.A. este o societate pe actiuni înfiintatã în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1023/2011 privind 2 unele mãsuri de reorganizare a producãtorilor de energie electricã de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului  si Mediului de Afaceri, prin înfiintarea Societãtii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara S.A., urmare a fuziunii prin contopire a Societãtii Comerciale Electrocentrale Deva S.A. si a Societãtii Comerciale Electrocentrale Paroseni S.A. Societatea Comercialã Complexul Energetic Hunedoara S.A. a fost înregistratã la Oficiul National al Registrului Comertului în data de 01 noiembrie 2012.  Capitalul social al Societãtii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara S.A. este de 203.396.080 lei, fiind detinut de statul român prin Ministerul Economiei în proportie de 100%.  Obiectul principal de activitate al Societãtii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara S.A. este productia de energie electricã – cod CAEN 3511, prin utilizarea huilei din Valea Jiului.  Societatea Comercialã Complexul Energetic Hunedoara S.A. asigurã aproximativ 5% din productia de energie electricã a României, având o putere instalatã existentã de 1.435 MW,  si fiind singurul mare producãtor de energie electricã din zona de centru si nord-vers a tãrii.

În Scrisoarea de Intentie semnatã în data de 12 septembrie 2012, rezultatã în urma discutiilor purtate cu misiunea comunã a Fondului Monetar International, Comisiei Europene  si Bãncii Mondiale în cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre România si Fondul Monetar International, se prevede cã alte companii programate pentru oferirea spre privatizare pânã la începutul anului 2013 sunt: (i) noul producãtor de energie Hunedoara, ce va fi creat pânã la finele lunii septembrie 2012 prin fuzionarea centralelor Paroseni  si Mintia  si a celor patru mine viabile ale CNH (privatizare majoritarã)… De asemenea, Scrisoarea de Intentie semnatã în data de 12 septembrie 2012 prevede pentru Societatea Comercialã Complexul Energetic Hunedoara S.A. semnarea contractului cu consultantul juridic  si de tranzactie pentru privatizarea majoritarã pânã la finele lunii aprilie 2013. Propunerea de privatizare a pachetului majoritar de actiuni prin derularea unei oferte publice de majorare de capital social prin aport de capital, prin oferta 3 publicã primarã de 105%, mentionatã în proiectul de act normativ, a avut în vedere pe lângã  mãsurile prevãzute în Scrisoarea de Intentie semnatã în data de 12 septembrie 2012 aferentã Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre România  si Fondul Monetar International mai sus precizate, si necesitatea atragerii de cãtre Societatea Comercialã Complexul Energetic Hunedoara S.A. de resurse financiare nepurtãtoare de dobânzi  necesare realizãrii programului investitional, conform celor comunicate de conducerea societãtii prin adresa înregistratã la Oficiul Participatiilor Statului.

Monika BACIU