Prezent în Valea Jiului, într-o vizitã mai mult informalã, ambasadorul Canadei al Bucuresti, Philippe Beaulne, si-a exprimat speranta ca proiectele privind redeschiderea mineritului aurifer la Certej si Rosia Montanã vor depãsi impasul în care se aflã.

Ambasadorul Candei la Bucuresti, E.S. Philippe Beaulne a recunoscut cã urmãreste îndeaproape ce se întâmplã cu cele douã proiecte derulate de o companie canadianã si cã i s-a cerut sprijinul. „Este un proiect pe care îl urmãresc îndeaproape si cunosc faptul cã, în general proiectele miniere au o duratã de implementare lungã si o duratã de viatã lungã si, de asemenea, implicã o mobilizare foarte mare de investitii. Deciziile în acest caz trebuie luate în timp”, a declarat Philipp Beaulne, referindu-se la proiectul de la Rosia Montanã. Iar excelenta sa a recunoscut cã sunt în permanent contact cu investitorii de al Rosia Montanã – judetul Alba si Certej – judetul Hunedoara. „Suntem în permanent contact cu investitorii. Sper ca acest moment, acest impas sã fie rezolvat în viitorul apropiat”, a subliniat ambasadorul Canadei în România.

Investitie blocatã

Mult mai putin vizibil decât celebrul scandal de la Rosia Montanã, proiectul de la Certej este, de asemenea, blocat la ora actualã de un proces aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti. Agentia Nationalã de Protectie a Mediului a cerut instantei, la solicitarea Ministerului Mediului, anularea avizului de mediu acordat pentru proiectul aurifer de la Certej de Agentia Regionalã de Protectie a Mediului Timisoara, cu beneficiar direct societatea Deva Gold, chematã, de asemenea, în fata magistratilor.  Ministerul Mediului si Pãdurilor a solicitat anularea avizului, pe care ministrul Rovana Plumb l-a considerat drept „ilegal si iresponsabil”. 2_1site

Aceasta a precizat cã, în urma verificãrilor efectuate în perioada 4-12 septembrie 2012 s-a constatat faptul cã acordul de mediu în cazul proiectului de la Certej este ilegal, oficialii sustinând cã încalcã atât legislatia româneascã, dar si pe cea europeanã. Ministrul Rovana Plumb a mai precizat cã obligatiile de mediu de dinainte privatizãrii nu au fost transferate în acordul de mediu, cum prevede legea, iar ARPM Timisoara nu era îndreptãtitã sã initieze aceastã procedurã, competenta în acest caz fiind a ANPM.

Pe de altã parte, oficialii beneficiarului acestui acord de mediu – Deva Gold, spun cã au depus absolut toate actele sau documentatiile care le-au fost solicitate pe parcursul celor cinci ani cât a durat procedura de avizare.

Emiterea acordului de mediu pentru viitoarea exploatare auriferã de la Certej – o investisie estimatã la 200 de milioane de euro -a  stârnit un imens scandal, dupã ce douã organizatii de mediu au protestat împotriva acestuia, din cauzã cã, spun ei, procedura se bazeazã pe cianuri. Ministrul Mediului a anuntat cã emiterea acordului va fi verificatã în regim de urgentã, ceea ce s-a si întâmplat.

Carmen Cosman