Beethoven, un Saint Bernard de doi ani, are sanse mari sã devinã mascota Statiunii Turistice Parâng din Petrosani. Straja are deja o mascotã îndrãgitã de turisti pe Baloo, iar un cabanier din Parâng ar vrea sã atragã la fel de multi turisti cu Beethoven cum atrage ursul Baloo.

Nici un turist care urcã în Parâng nu scapã ocazia sã se pozeze cu exemplarul extrem de frumos de Saint Bernard care a fost dus în statiune în acest sezon de cãtre proprietarul sãu. Botezat Beethoven dupã filmul pentru copii, patrupedul este la fel de poznas ca si tizul sãu si nu lasã nici un turist sã treacã pe lângã el fãrã sã-i facã o fotografie. „Dacã vede un aparat foto esti gata, nu te mai lasã în pace. E înnebunit sã-i facã lumea poze, nu stiu de ce a prins el plãcerea asta. Nici un turist nu scapã dacã are aparatul de gât sau ceva în mânã care sã semene cu camera foto. E o mare figurã si turistii îl îndrãgesc, mai ales copiii. Rasa lor este una docilã si foarte iubitoare, asa cã dacã dã peste cineva cu chef de joacã, o zi întreagã s-ar juca”, spune Stelian Zanet, proprietarul lui Beethoven.

Mascota statiunii5_1site

Câinele a fost primit cadou de cabanier si chiar dacã un asemenea exemplar este destul de costisitor, meritã fiecare bãnut. „Acum doi ani l-am primit cadou de ziua mea. Sotia mea mi l-a adus si de atunci este ca un membru al familiei. L-am dus la cabanã în Parâng pentru cã-i place iarna si muntele. În week-end mai ales este fericirea lui. Toatã ziua e prin statiune cu turistii. Este o cheltuialã pentru întretinerea lui dar cine se uitã la bani, niciodatã nu m-am gândit asa. El meritã fiecare bãnut cheltuit”, a mai spus proprietarul lui Beethoven. Stelian Zanet ar vrea sã-l transforme în mascota statiunii chiar dacã nu una oficialã. „El deja este ca o mascotã a statiunii. M-am gândit la lucrul acesta dupã ce am vãzut cât de mult le place de el turistilor”, explicã Zanet. Un alt câine a fost mascota neoficialã a statiunii o lungã perioadã si era foarte îndrãgit de turisti. Rocky, câinele care era înnebunit sã se plimbe cu telescaunul si se gudura pe lângã turistii ca sã fie urcat în instalatia de transport, este foarte bãtrân iar angajatii de la telescaun l-au scos la „pensie”.

Maximilian Gânju